ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε στη Βρετανία το πρώτο εμβόλιο για την παραλλαγή Όμικρον

  • Ρούλα Τσουλέα

Όμικρον

Το εμβόλιο στοχεύει την υποπαραλλαγή Όμικρον 1, που ήταν η πρώτη που επικράτησε. Πλέον επικρατεί η υποπαραλλαγή Όμικρον 5. Πότε αναμένεται να έρθουν τα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε διπλό εμβόλιο, το οποίο προστατεύει τόσο από τον αρχικό ιό που προκαλεί την COVID, όσο και από την παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Το αναβαθμισμένο εμβόλιο θα διατεθεί στη Γηραιά Αλβιόνα το φθινόπωρη ως αναμνηστική δόση. Εκτιμάται ότι θα παρέχει καλύτερη προστασία έναντι των στελεχών του κορωνοϊού που πλέον επικρατούν στον πλανήτη.

Το εμβόλιο παράγει η εταιρεία Moderna και στοχεύει την υποπαραλλαγή 1 (Omicron BA.1) του ιού. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να αποστέλλει τις πρώτες παρτίδες τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιασθούν.

Όπως αναφέρει το BBC, το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση στους ενήλικες (ηλικίες 18 ετών και άνω). Ωστόσο οι βρετανικές Αρχές προγραμματίζουν να χορηγηθεί κατ’ αρχάς ως αναμνηστική δόση:

  • Στις ηλικίες άνω των 50 ετών
  • Σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Η χορήγηση αυτή πιθανώς θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ