ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Κινδυνεύει η Αθήνα να γίνει Παρίσι; – Οι επιστήμονες απαντούν

Η αύξηση των κρουσμάτων και στην Ελλάδα προκαλεί έντονη ανησυχία – Πόσο πιθανό είναι να γίνει η Ελλάδα Παρίσι;

Υπάρχει κίνδυνος η Αθήνα να γίνει Παρίσι; Στο ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι επιστήμονες καθώς η κατάσταση και στην χώρα μας σε ό,τι αφορά τα κρούσματα προκαλεί έντονη ανησυχία.

Βατόπουλος: Μάσκες έως το 2022

Αν χειροτερέψει η κατάσταση μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την εξέλιξη του κορωνοϊόυ στην χώρα μας και αναφερόμενος στην επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

 Εξήγησε πως  τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα είναι τα εξής:

Είναι σε όλη την Ελλάδα
Έχουμε διασπορές κατά κύριο λόγο σε δομές, σε κλειστούς πληθυσμούς (γηροκομεία, εργοστάσια)
Υπογράμμισε πως κάθε τόσο βλέπουμε αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές που δεν τις περιμέναμε όπως Γιάννενα περιγράφοντας το ως κλεφτοπόλεμο ανάμεσα σε εμάς και τον ιό.
Παράλληλα, ανέφερε πως το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορωνοιός δεν το ξέρουμε, αλλά γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να διαρκέσει λιγότερο με τα λιγότερα θύματα και όπως ο ίδιος σημείωσε συνήθως οι επιδημίες (όπως η γρίπη του 1918, 1958 και 1968) διαρκούν 2-3 χρόνια.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι η επιτροπή είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς) όπου υπάρχει πολύς κόσμος τόσο καλύτερα ενώ επεσήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι η επιτροπή είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς) όπου υπάρχει πολύς κόσμος τόσο καλύτερα ενώ επεσήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022.

Αναφορικά με τα ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως όπως είναι τώρα η κατάσταση πρέπει να αποφύγουμε τα ρεβεγιόν.

Σημειώνεται ότι χτες ανακοινώθηκαν 436 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23495, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Δερμιτζάκης: Οπλο αλλά όχι πανάκεια η μάσκα

Αναφερόμενος στο Παρίσι και τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές μιλώντας στο Mega, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, είπε ότι υπάρχει μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που αποδίδεται μερικώς στην έλευση του χειμώνα. «Υπάρχει μια τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές χώρες».

Τόνισε ότι θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από το τι συμβαίνει γύρω μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. «Πρέπει τώρα να μάθουμε τα μέτρα ώστε να είμαστε προστατευμένοι όταν θα έρθουν οι πιο δύσκολες συνθήκες».

Σχετικά με την χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό όπλο», ωστόσο δεν είναι πανάκεια. Μαζί με την χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούνται και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας, με σημαντικότερο αυτόν της απόστασης.

Όσον αφορά το ΕΣΥ, ο καθηγητής δήλωσε πως «από την στιγμή που το σύνολο των κρουσμάτων δεν είναι τεράστιο, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο». Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα ανά τη χώρα και όχι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, αφού το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα κατά αυτόν τον τρόπο.

Αναφερόμενος στα καινούργια κρούσματα που προέκυψαν στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ σε ηλικιωμένους και προσωπικό. «Έχει σημασία το πόσο συχνά γίνονται προληπτικά τεστ», τόνισε και είπε ότι ρόλο παίζει και το επίπεδο των κρουσμάτων στη χώρα, αφού όσο αυξάνονται τόσο θα προκύπτουν νέες μολύνσεις.

Παγώνη: «Ρεβεγιόν δεν βλέπω να κάνουμε»

Μιλώντας στο OPEN η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στο περιστατικό μεταφοράς του 4χρονου παιδιού που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, από την Πάτρα στο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα και στις πτέρυγες ΜΕΘ της Αθήνας που μπορούν να νοσηλευτούν τα παιδιά αν νοσήσουν.

«Πρόκειται για μικρό παιδάκι, οι συνάδελφοι μάλλον έκριναν πως το Παίδων έχει μεγαλύτερη εμπειρία καθώς έχουν νοσηλευτεί εκεί και άλλα παιδιά με covid» είπε και τόνισε: «Και τα μικρά παιδιά δεν είναι αλώβητα, έχουν προβλήματα έστω αν τα συμπτώματα στην αρχή είναι απλά».

Μιλώντας στο Open η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά δήλωσε: «Ρεβεγιόν δεν βλέπω να κάνουμε» με παρέα και εξήγησε πως μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας.

Η Ματίνα Παγώνη τέλος εξέφρασε την ελπίδα της να μην αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα και τόνισε: «Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί».

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts