ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο με βάση τη διατροφή τους

Αυτοί έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν μέτρια έως σοβαρά από τη νόσο COVID-19

Πολλές επιστημονικές μελέτες ανακάλυψαν ότι η διατροφή ίσως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο ποσο σοβαρά μπορεί να νοσήσει κάποιος από τον κορωνοϊό, αλλά και στη διάρκεια των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό «BMJ Nutrition Prevention & Health» συνέλεξε στοιχεία για τη διατροφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος, και συσχέτισε αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων Covid-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες. Πρόκειται για 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από κορωνοϊό, ενώ οι 430 είχαν ήπια.

Κατά την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν, πολυμεταβλητά μοντέλα λογιστικής για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ διατροφής και σοβαρότητας, αλλά και διάρκειας της νόσου COVID-19.

Έτσι, σε 2.884 υγειονομικούς της πρώτης γραμμής από έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ), άτομα που ανέφεραν ότι ακολουθούν χορτοφαγικές διατροφές και δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, οι οποίες ήταν υψηλότερες σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, και χαμηλότερες στα πουλερικά και στα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, είχαν 73% και 59% λιγότερες πιθανότητες μέτριας έως βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό.

Οι διατροφές που βασίζονται στην χορτοφαγία ή στην κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, συσχετίστηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής νόσησης από COVID-19. Συνεπώς μπορούν να ληφθούν υπόψη για προστασία από βαριά νόσηση από τον κορωνοϊό.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19, συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν χορτοφαγία αποφεύγοντας την κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωϊκων προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη:

Η Deutsche Bank προειδοποιεί για πληθωριστική «ωρολογιακή βόμβα»

Μύκονος: Έρευνα της ΥΠΑ για την προσγείωση του ελικοπτέρου στην παραλία

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις 10 Ιουνίου

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts