ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Προκαλεί 69 διαφορετικές επιπλοκές. Ποιες είναι οι κυριότερες

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός είναι ένα απρόβλεπτο παθογόνο. Οι επιπλοκές του είναι πολλές και επικίνδυνες. Μεγάλο λάθος να τον αψηφήσουμε ξανά, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 69 διαφορετικές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 στους ανθρώπους που αρρωσταίνουν σοβαρά εξαιτίας του και εισάγονται στο νοσοκομείο.

Αυτό αποκαλύπτει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τον επικίνδυνο ιό. Στη μελέτη εξετάστηκαν στοιχεία από περισσότερους από 70.000 ασθενείς στις ΗΠΑ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, 69 διαφορετικά νοσήματα και διαταραχές συσχετίζονται ισχυρά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι πιθανότητες, όμως, που έχει να τις εκδηλώσει ένας ασθενής, διαφέρουν για την κάθε μία. Στην πραγματικότητα, τέσσερις από αυτές είναι μακράν οι πιθανότερες και φέρουν τον υψηλότερο απόλυτο κίνδυνο να εκδηλωθούν.

Για τους γιατρούς, η αναγνώριση των επιπλοκών που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει ζωτική σημασία. Και αυτό, διότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόγνωση, στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία και την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από ΗΠΑ και Καναδά. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 70.288 ασθενείς οι οποίοι εκδήλωσαν Covid-19 την περασμένη άνοιξη. Περισσότεροι από τους μισούς χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Το περίπου 5% χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 65 έτη. Το σχεδόν 56% ήσαν γυναίκες. Οι ερευνητές αναζήτησαν τις επιπλοκές που εκδήλωσε καθένας από αυτούς και κατέγραψαν τη συχνότητά τους.

Απόλυτος κίνδυνος

Οι πιο συχνές επιπλοκές που συσχετίσθηκαν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ήταν:

 • Η πνευμονία
 • Η αναπνευστική ανεπάρκεια
 • Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια
 • Η σήψη (παλαιά: σηψαιμία, δηλαδή μικρόβια στο αίμα)

Ο απόλυτος κίνδυνος (πιθανότητες) να εμφανίσει ένας νοσηλευόμενος ασθενής κάποια από αυτές τις τέσσερις επιπλοκές ήταν:

 • 27,6% για την πνευμονία
 • 22,6% για την αναπνευστική ανεπάρκεια
 • 11,8% για την οξεία νεφρική ανεπάρκεια
 • 10,4% για την σήψη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλές ακόμα πνευμονικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές που συσχετίζονταν ισχυρά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται:

 • Η κατάρρευση πνεύμονα (πνευμοθώρακας)
 • Οι διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος
 • Η φλεγμονή στην καρδιά (μυοκαρδίτιδα)

Ωστόσο ο απόλυτος κίνδυνος εκδήλωσης αυτών των προβλημάτων ήταν μικρός (από 0,1% έως 0,4%). Σε αντίθεση, εξ άλλου, με προγενέστερες μελέτες, στην παρούσα δεν φάνηκε να αυξάνει ο κορωνοϊός τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Μεγάλο λάθος να τον αψηφήσουμε ξανά»

Οι ερευνητές τονίζουν πως έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουν οι γιατροί πόσο πιθανές είναι οι διάφορες επιπλοκές του κορωνοϊού. Και φρονούν πως αυτή είναι η κύρια συμβολή της μελέτης τους.

«Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσουν οι ασθενείς με Covid-19 είναι πολλές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. William Murk, από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη. «Αν γνωρίζουν οι γιατροί τον αληθινό κίνδυνο που συνιστά η κάθε μία, μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα τα επόμενα βήματα στη θεραπεία των ασθενών».

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών. Έρχονται επίσης σε μία στιγμή που ο κόσμος έχει κουραστεί από τους περιορισμούς και αδημονεί να ανακτήσει τη ζωή του. Ταυτοχρόνως, αποτελούν προειδοποίηση για όσους απορρίπτουν την αξία των εμβολίων.

«Ο κορωνοϊός είναι ένα απρόβλεπτο παθογόνο. Οι επιπλοκές του είναι πολλές, σημαντικές και επικίνδυνες. Θα ήταν μεγάλο λάθος να τον αψηφήσουμε ξανά», προειδοποίησε ο Dr. Kerry Bowman, επίκουρος καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση CMAJ.

Related Posts