ΓΕΝΙΚΕΣ

Κουράσαμε…

Share this

Τουλάχιστον εντυπωσιακή είναι η ταχύτητα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε για να επιβάλει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Οι Ευρωπαίοι αδυνατούσαν να χωνέψουν την προφανή και εκτεταμένη νοθεία που έφερε για έκτη φορά στην εξουσία τον Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο «δημοκράτης» ηγέτης είναι στον προεδρικό θώκο της χώρας του από το 1994. Πάντα με εκλογές, οι οποίες όσο περνούν τα χρόνια είναι όλο και πιο αμφιλεγόμενες.

Βρίσκω αξιέπαινη την αποφασιστικότητα των κρατών μελών της ΕΕ να λάβoυν μέτρα εναντίον ενός δικτάτορα. Το ξαναλέω, δεν μπορούν να χωνέψουν την αδιαφορία του για τη λαϊκή εντολή. Ειδικά σε μια χώρα που είναι δορυφόρος της Ρωσίας. Οι περισσότεροι εταίροι, όμως, μπορούν κάλλιστα να χωνέψουν την αδιαφορία της Τουρκίας για κάθε έννοια νομιμότητας. Δεν εξηγείται, αλλιώς, η τουλάχιστον υποτονική αντίδραση των 27 στην «εισβολή» των τουρκικών ερευνητικών και γεωτρητικών πλοίων της στα κυπριακά νερά, από τον περασμένο Απρίλη.

Υποτονική, επίσης, θα έλεγε κανείς και η αντίδραση στην πειρατεία, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Φραστική στήριξη υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, με πιο πρόσφατο το κοινό ανακοινωθέν της MED7, της συνόδου κορυφής των επτά μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ, την περασμένη Πέμπτη στην Κορσική. Έχουν, επίσης, γίνει άκαρπες μέχρι στιγμής προσπάθειες, από τη Γερμανία, να φέρει την Τουρκία σε ένα λογαριασμό και να εκτονωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά. Ετοιμάζονται και κάποιες κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί. Υποψιάζομαι, όμως, ότι θα είναι τόσο ανεπαρκείς, που η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να μην τις προσέξει.

Κάπως έτσι, λίγο πολύ, κυλούσε η κουβέντα που είχα με έμπειρο διπλωμάτη. Πώς εξηγεί, τον ρώτησα, τη σπουδή και το ενδιαφέρον της ΕΕ για προστασία της δημοκρατίας στη Λευκορωσία και τη σχετική αδιαφορία των εταίρων μας για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. «Κουράσαμε», μου απάντησε, μετά από κάμποση σκέψη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη «κουραστήκαμε» σε σχέση με την κυπριακή ηγεσία και την πολιτική της. Τη συναντώ εδώ και χρόνια, κάθε φορά που μιλώ με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αδικήθηκε κατάφωρα με την εισβολή. Περίμεναν, όμως, ότι ο διαρκώς διακηρυσσόμενος πόθος μας για λύση θα είχε εδώ και χρόνια αποφέρει καρπούς. Και, μεταξύ μας, ουδείς πιστεύει ότι για τη συντήρηση του στάτους κβο φταίει μόνο η αδιαλλαξία της Άγκυρας και του Ερντογάν.

«Κουράσαμε», επίσης, με τον τρόπο που χειριζόμαστε το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων. Η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ, που έχει πρόγραμμα πολιτογράφησης έναντι επενδύσεων. Συγκαταλέγεται, όμως, μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών χωρών που επικρίθηκαν για τη διαχείριση του προγράμματος. Οι άλλες δύο, η Βουλγαρία και η Μάλτα, πήραν μέτρα μόλις δέχθηκαν επίπληξη από τις Βρυξέλλες. Η Βουλγαρία σταμάτησε το πρόγραμμα, ενώ η Μάλτα το διέκοψε προσωρινά και θα το επαναφέρει διορθωμένο. Η δική μας ηγεσία ζήτησε και τα ρέστα, κάνοντας πως δεν βλέπει την προχειρότητα, κουτοπονηριά και απληστία που χαρακτήρισαν τη διαχείριση των «χρυσών διαβατηρίων».

Εκτός από τους άλλους, πάμε να «κουράσουμε» και την Ελλάδα. Όσο πιο πολύ το κουβεντιάζω με αρμόδιους, τόσο πιο πολύ επιβεβαιώνεται ότι η συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Λευκορωσίας είναι δύσκολη και σε κάποιες περιπτώσεις ελλείπουσα. «Ανεβάσαμε ψηλά τον πήχη σε σχέση με το τι ζητάμε από την ΕΕ για την Τουρκία», μου είπε πηγή που γνωρίζει. «Με τον τρόπο μας», συνέχισε, «δυσκολεύουμε και τη ζωή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν έχει ένα θέμα μόνο με την Τουρκία, όπως εμείς».

Και κάτι τελευταίο. Εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που για τους δικούς της λόγους στηρίζει την Κύπρο τους τελευταίους αρκετούς μήνες έναντι της Τουρκίας. Καλό είναι να φροντίσουμε να μην κουράσουμε και το Παρίσι με τη λογική του «μηδενικού αθροίσματος» (zero-sum game), που συχνά διέπει τις πολιτικές κινήσεις και διεκδικήσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

Πηγή: www.philenews.com

Share this

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts