ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κροατία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για ένταξη στην ευρωζώνη από 1/1/2023

Aπορρίφθηκαν oι τροπολογίες που είχαν υποβάλει τα δεξιά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για την υιοθέτηση του ευρώ, επειδή θα αυξήσει τη φτώχεια και τον πληθωρισμό

Το 20ό μέλος της ευρωζώνης σε περίπου έξι μήνες σκοπεύει να γίνει η Κροατία, αφού το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.

Ο νόμος, με τον οποίο το ευρώ θα αντικαταστήσει το κροατικό κούνα, πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στο 151μελές κοινοβούλιο, με 117 ψήφους υπέρ, 13 κατά και μία αποχή.

Οι τροπολογίες που είχαν υποβάλει τα δεξιά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για την υιοθέτηση του ευρώ, επειδή θα αυξήσει τη φτώχεια και τον πληθωρισμό, απορρίφθηκαν.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του ευρώ θα μειωθούν τα επιτόκια, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις.

Η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα είναι να συγκρατηθούν ο πληθωρισμός και οι δημοσιονομικές δαπάνες, ώστε η χώρα να πληροί τα μακροοικονομικά κριτήρια της ευρωζώνης.

Με βάση τον νέο νόμο, από τον Σεπτέμβριο οι τιμές θα εμφανίζονται και στα δύο νομίσματα, ενώ από τον επόμενο χρόνο το ευρώ και το κούνα θα χρησιμοποιούνται παράλληλα.

Διαβάστε ακόμη

Λάκης Γαβαλάς: Άλλαξε χέρια το mega συγκρότημα στην Κάντζα (pics)

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν και Σοϊγκού – Οι ΗΠΑ ζητούν εκεχειρία στην Ουκρανία

Ρωσία: Στο 17,83% σκαρφάλωσε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts