ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση: Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή το άνοιγμα ενόψει Χριστουγέννων

Το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί προετοιμάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για το πλάνο του Δεκέμβρη, που κάθε άλλο παρά αποκλείει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα

Στη «γραμμή» περιορισμού των αντιφατικών μηνυμάτων για τη διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης επενδύει η κυβέρνηση, στέλνοντας «σήμα» προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτήν την ώρα δεν είναι ρεαλιστική η εκτίμηση για λήξη του οριζόντιου απαγορευτικού στις 30 Νοέμβρη.

Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν επί του παρόντος τις λέξεις «άρση» και «παράταση» και επιχειρούν να πείσουν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους πολίτες ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι η μοναδική, αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αναχαίτιση της πανδημίας μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί προετοιμάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για το πλάνο του Δεκέμβρη, που κάθε άλλο παρά αποκλείει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα ερωτήματα για το πότε θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση τα αφήνουν σε δεύτερο πλάνο. Προαναγγέλλουν ωστόσο ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα -και εφόσον είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για τη συμπεριφορά τηςπανδημίας– θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Η κατάσταση βέβαια παραμένει δραματική κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, κρίσιμη στην περιφέρεια Θεσσαλίας και δη στη Λάρισα και τη Μαγνησία, ενώ στην Αττική φαίνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος που δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τις πιέσεις που ασκεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι και η επόμενη εβδομάδα θα είναι «γκρίζα» αλλά κι ότι η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται και όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και όσον αφορά στις διασωληνώσεις. Όλα αυτά, φυσικά, αναμένουν ότι θα συμβούν μόνο εάν «δουλέψουν» τα μέτρα του απαγορευτικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει στους συνεργάτες του και τους αρμόδιους υπουργούς την ανάγκη εστίασης στην εικόνα της διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για την επιθετική διαδρομή του ιού. Όπερ σημαίνει -για τους καλά γνωρίζοντες- ότι όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι προφανώς «διαφορετικά» και στη μέση της «γέφυρας» μέχρι την έναρξη του εμβολιασμού που θα γίνει σταδιακά σε όλο τον πληθυσμό. Για παράδειγμα, στην Γερμανία συζητούν την παράταση του lockdown ακόμη και μέχρι τις 20 Δεκέμβρη- η Άνγκελα Μέρκελ σκοπεύει να ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την προσεχή Τετάρτη.

Η κυβέρνηση πάντως γνωρίζοντας ότι η άρση του απαγορευτικού θα τονώσει την αγορά και θα διασώσει από τα αδιέξοδα πολλές επιχειρήσεις επιμένει στον σχεδιασμό εκείνης της φόρμουλας που θα επιτρέψει το ασφαλές άνοιγμα των καταστημάτων σταδιακά – πρώτα το λιανεμπόριο και μετά η εστίαση. Οι περισσότερο αισιόδοξοι θεωρούν εφικτό το σενάριο και πιθανό χρόνο εφαρμογής του γύρω στις 10-15 Δεκέμβρη.

Διαβάστε περισσότερα 

Από 10 έως 20 δισ. ευρώ η συμβολή των νέων «κόκκινων» δανείων στο ιδιωτικό χρέος 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Άνοιξε η πλατφόρμα 

Υπ. Οικονομικών: Ετοιμάζει έξυπνες δανειακές κινήσεις – Τι προβλέπει το Πρόγραμμα Δανεισμού για το 2021

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts