ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρίαρχη η νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Έστω και δύσκολα… μπήκε «φρένο» στο 6ήμερο πτωτικό σερί

Ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε οριακά κέρδη και έκλεισε στη ζώνη των 860 μονάδων – Συνεχείς εναλλαγές προσήμων στο ταμπλό – Πρώτη θετική συνεδρίαση για τον Μάιο – Ανοδικά Jumbo και Coca Cola, πτωτικά Τέρνα και Motor Oil

Από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έστω και δύσκολα κατάφερε να βάλει ένα «stop» στο 6ήμερο πτωτικό σερί και να πετύχει το 1ο ανοδικό κλείσιμο του Μαΐου. Η μεταβλητότητα, ωστόσο, εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά στο αγοραστικό κλίμα, περιορίζοντας τα όποια περιθώρια ανόδου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,19% και ενισχύθηκε στις 860,85 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (859,18 μονάδες), αλλά και χάνοντας 13 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 25 μονάδες (από 848,84 έως 873,50 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 104 εκατομμύρια ευρώ.  

Πρώτο ανοδικό κλείσιμο για τον Μάιο  

Η ελληνική αγορά είχε ως βασικά χαρακτηριστικά την έντονη μεταβλητότητα και τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, απέχοντας παρασάγγας από την εικόνα αντίδρασης των διεθνών χρηματιστηρίων, τα οποία καταφέρνουν να ανασυνταχθούν μετά τα διαδοχικά sell off. 

Ακόμη και έτσι, πάντως, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε -έστω και δύσκολα- να διασπάσει το σερί των έξι συνεχόμενων αρνητικών συνεδριάσεων και να βάλει ένα προσωρινό φρένο στο -7% του Μαΐου, το οποίο είχε φέρει τον Γ.Δ. στην επικίνδυνη ζώνη των 850 μονάδων.  

Το επενδυτικό περιβάλλον, σε κάθε περίπτωση, παραμένει προβληματικό, καθώς καμία πηγή κινδύνου δεν έχει εξαλειφθεί. Ο πληθωρισμός χτύπησε «κόκκινο» τον Απρίλιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994 (10,2%) και περιορίζοντας έτι περισσότερο το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι διεθνείς οίκοι σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2022, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Τα γεωπολιτικά ρίσκα, δε, εξακολουθούν να είναι ενισχυμένα και οι αναταράξεις στα logistics επιμένουν.   

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι αναλυτές αναμένουν διατήρηση της μεταβλητότητας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ακόμη κι αν μεσολαβούν ορισμένες παροδικές αναλαμπές ή ορισμένα ανοδικά ξεσπάσματα. Οι πρώτες στηρίξεις, ως εκ τούτου, συναντώνται στις 850 και τις 840 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 880 και τις 900 μονάδες. 

Χαραμάδα ελπίδας διαφαίνεται από τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αλλά κι από τις προσδοκίες για τις αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece (ενδεχόμενες προσθήκες των ΕΤΕ, Mytilineos). Δύο παράγοντες, οι οποίοι είναι πιθανό να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και να προσφέρουν επιλεκτικά στηρίγματα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, ο οποίος παλεύει να ανακτήσει ένα μέρος του χαμένου εδάφους και να βελτιώσει το ετήσιο ισοζύγιο (-3,8% από τις αρχές του 2022).  

Το deal στην Ελλάκτωρ, επιπλέον, έχει την ικανότητα να «αναθερμάνει» την επενδυτική ψυχολογία και να αυξήσει τις αποτιμήσεις του ενεργειακού τομέα, κάτι το οποίο αναμένεται να καταστεί ακόμη πιο ευκρινές, αν και εφόσον οι διαπραγματεύσεις της αυστραλιανής Macquarie με τον Όμιλο ΤΕΡΝΑ για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή έχουν αίσια έκβαση. 

Ανακάμπτουν οι διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανακάμπτει από το χαμηλό διμήνου, καθώς ενισχύεται στο +1,6% και τις 424 μονάδες. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 2,2%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,6% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,1%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο κατά 1,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χαμηλό ενός έτους, ο Dow Jones βελτιώνεται κατά 400 μονάδες, με τον Nasdaq να κερδίζει 1,5%. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές βρίσκονται λίγο πάνω από τα 100 δολάρια, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν οριακά στο -0,1% και τα 102,95 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent βρίσκονται στο -0,2% και τα 105,66 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού τέλος, είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 1.860 δολάρια ανά ουγγιά.   

Διαβάστε επίσης 

Τα μέτρα τσιμπάνε, ο ανασχηματισμός παίζεται, το ΤΑΙΠΕΔ ξανακοιτάει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και ο Κυπριώτης βαδίζει το τελευταίο μίλι 

Η βίλα στην Εκάλη με την τιμή- πρόκληση 1,2 χιλ. ευρώ το τετραγωνικό – Το παρασκήνιο και ο νέος πλειστηριασμός 

Πάνω από ένα τρισ. δολάρια έχασαν μέσα σε 3 ημέρες οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts