ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Το έγγραφο που εξόργισε τους Σέρβους – Προς εκτόνωση με παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ

Ενα έγγραφο σε συνδυασμό με την απόφαση αλλαγής των πινακίδων στα οχήματα πυροδότησαν τη νέα έκρηξη των Σέρβων που κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο.

Αλλαγή πινακίδων

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα επρόκειτο να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου ο οποίος υποχρεώνει τους Σέρβους που ζουν στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου.

Δείτε ακόμα – Κόσοβο: Παρέμβαση ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης – Υποχώρηση Κούρτι για… 30 ημέρες

Το Κόσοβο μπορεί επίσης να απαιτήσει την αντικατάσταση άλλων τύπων εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία, όπως των ταυτοτήτων, με το έγγραφο που εικονίζεται πάνω.

Παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ

Οπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, ο πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι αποδέχτηκε το αίτημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέρ, να αναβληθεί για 30 ημέρες η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα, με την προϋπόθεση ότι θα φύγουν τα οδοφράγματα από τους δρόμους κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Η ίδια η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα «αναβάλλεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2022», και ευχαρίστησε τους διεθνείς παράγοντες και ιδιαίτερα τον αμερικανό πρεσβευτή για την παρέμβασή τους.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτισε την απόφαση του Κοσόβου να αποδεχθεί την πρόταση, όπως γράφει, του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Αμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ, για αναβολή εφαρμογής της απόφασης.

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts