ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λευκό-Ροζέ-Κόκκινο: 7 τριάδες, 21 κρασιά για το καλοκαίρι

Καιρός για οινικό τρίο. Δέκα απολαυστικές τριάδες για το καλοκαίρι που φαίνεται ότι θα κρατήσει πολύ ακόμα.

Τα κρασιά περιορισμένης παραγωγής μπορεί να τραβούν πάνω τους τα βλέμματα μιας -μικρής συνήθως- μερίδας βαρεμένων οινόφιλων, ωστόσο οι βασικές σειρές Λευκό-Ροζέ-Κόκκινο, με το ευρύτερα αποδεκτό γευστικό προφίλ τους, τον ευκολόπιοτο χαρακτήρα τους και τις προσιτές τιμές τους, είναι οι πιο σημαντικές για την κερδοφορία και την ανάπτυξη ενός οινοποιείου. Ενα τέτοιο τρίο προσφέρει μια ομοιομορφία στο τραπέζι -στην περίπτωση που θέλουμε να έχουμε περισσότερα από ένα χρώματα κρασιών- ενώ παράλληλα δημιουργεί μια σχέση οικειότητας με τον παραγωγό και την ετικέτα, χτίζοντας ένα ισχυρό brand name. Τα παραπάνω άλλωστε εξηγούν γιατί συνήθως αντιπροσωπεύει ένα σημαντικότατο ποσοστό (ακόμα και πάνω από 80% σε ορισμένες περιπτώσεις!) των πωλήσεων ενός οινοποιείου.

Βέβαια, η δημιουργία μιας εξαιρετικής τέτοιας σειράς κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αφού ο παραγωγός πρέπει να είναι “μάστορας” σε όλες τις οινοποιήσεις, να μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία μεγάλους όγκους, να καταφέρνει να διασφαλίσει καλό σταφύλι και να προσφέρει ένα στυλ ελκυστικό σε μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών. Δεν είναι επομένως διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και τα καλύτερα “σπίτια” ναυαγούν εδώ, είτε στο σύνολο της σειράς, είτε σημαντικά σε κάποιο από τα τρία μέλη της.

Οι παρακάτω συλλογές εκπροσωπούν εξαιρετικά και τα τρία χρώματα, έστω και αν το κάθε brand name έχει κάποιο χαρτί που θεωρείται δυνατότερο. Ως εκ τούτου διασφαλίζουν απόλαυση, ανεξαρτήτως αν βρεθούν στο τραπέζι μεμονωμένα ή εν απαρτία, αποτελώντας παράλληλα ιδανικές επιλογές για τις πιο casual, ανέμελες καταστάσεις του καλοκαιριού!

Λευκό-Ροζέ-Κόκκινο: 7 τριάδες, 21 κρασιά για το καλοκαίρι

Αργυρός Κτήμα, Ατλαντίς
Εχοντας σαν όπλο έναν μοναδικό, ιδιόκτητο αμπελώνα, το εμβληματικό οινοποιείο της Εξω Γωνιάς έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις σπουδαίες Σαντορίνες και τα αξεπέραστα Vinsanto του. Ομως η βασισμένη στο Ασύρτικο, τη Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο σειρά Ατλαντίς προσφέρει τη …λάβα της Σαντορίνης σε μια λιγότερο καυτή τιμή, με την οξύτητα και την ορυκτότητα να κινούνται (φυσικά) στον κόφτη σε όλα τα κρασιά της σειράς. Το Λευκό υπολείπεται των άλλων πιο premium ετικετών μόνο ως προς το μάκρος, το Ροζέ έχει βελτιωθεί τόσο πολύ ώστε πλέον να αποτελεί το αστέρι της τριάδας, ενώ το Ερυθρό με την αυστηρότητά του μαρτυρά το σπουδαίο terroir από το οποίο προέρχεται.

Λευκό-Ροζέ-Κόκκινο: 7 τριάδες, 21 κρασιά για το καλοκαίρι

Βρυνιώτη Οινοποιείο, Ιαμα
Το οινοποιείο από τα Γιάλτρα της βόρειας Εύβοιας βρίσκεται στην πρώτη σειρά των παραγωγών του νησιού, με την σειρά Ιαμα να εντυπωσιάζει παρόλο το ότι είναι η generic της συλλογής του. Το Λευκό Ιάμα είναι τραγανό και μοσχοβολιστό, κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση δεδομένης της ποικιλιακής του σύνθεσης που περιλαμβάνει Μαλαγουζιά και Ασύρτικο. Ακόμα υψηλότερα όμως θέτει τον πήχη το Ροζέ, ένα σοφιστικέ κρασί από 100% Βραδυανό. Ο Κώστας Βρυνιώτης χρησιμοποιεί το σπάνιο ντόπιο σταφύλι που διέσωσε και ανέδειξε και στο ζουμερό Ερυθρό του, τοποθετώντας πλάι στην εύθραυστη τρυφεράδα του, το γλυκό φρούτο του Syrah σε ένα ισορροπημένο, ολοζώντανο blend δεξαμενής.

Λευκό-Ροζέ-Κόκκινο: 7 τριάδες, 21 κρασιά για το καλοκαίρι

Δουλουφάκη Οινοποιείο, Δάφνιος
Ο Νίκος Δουλουφάκης έχει κατακτήσει τους οινόφιλους με δύο κορυφαία σταφύλια της Κρήτης -το λευκό Βιδιανό και το ερυθρό Λιάτικο- χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ιππο τη σειρά Δάφνιος. Το Δάφνιος Λευκός αποτελεί το απόλυτο πρότυπο για τη βερυκοκένια τυπικότητα και το κρεμώδες στόμα του Βιδιανού, ενώ το Δάφνιος Ερυθρό -με ΠΟΠ Δαφνές περγαμηνές- αποδεικνύει ότι το ανοιχτόχρωμο Λιάτικο με τα αποξηραμένα αρώματά του μπορεί να καταπλήξει και σε ξηρές οινοποιήσεις. Η σύμπραξή τους είναι υπεύθυνη για το νεότερο μέλος του τρίο, ένα υπέροχο ροζέ που φορά τη νέα λίαν καλαίσθητη ετικέτα με το δαφνόφυλλο. Κερασάκι στην Ηρακλειώτικη τούρτα το 5ετές δυναμικό παλαίωσης.

Λευκό-Ροζέ-Κόκκινο: 7 τριάδες, 21 κρασιά για το καλοκαίρι

Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα, Αμέθυστος
Αν κάποιος αναζητά την απόλυτα icon τριάδα δεν θα βρει τίποτα που να μπορεί να συναγωνιστεί τον best-seller Αμέθυστο. Το Λευκό (blend Sauvignon Blanc και Ασύρτικου) ξεχωρίζει, μιας και δημιούργησε την πιο εμπορική και πολύ – αντιγραφόμενη κατηγορία, αυτή του ελαφριού, τραγανού, φρουτώδους λευκού. Από κοντά όμως και το βασισμένο στο Cabernet Sauvignon και Merlot Ερυθρό, που έπραξε το ίδιο αναφορικά με το πυκνό, σαρκώδες, γλυκόπιοτο στυλ, ενώ τη συλλογή συμπληρώνει το σκουρόχρωμο Ροζέ που τις περισσότερες χρονιές είναι υπέροχα γλυκόξινο. Ο μύθος θέλει την πέτρα Αμέθυστος να σας γλυτώνει από τη μέθη, όμως η Δραμινή ξεμυαλιστική τριάδα μάλλον τον καταρρίπτει!

Λευκό-Ροζέ-Κόκκινο: 7 τριάδες, 21 κρασιά για το καλοκαίρι

Σκούρα Οινοποιείο, Ακρες
Τα επιτεύγματα του Γιώργου Σκούρα είναι εντυπωσιακά, με την γκάμα του να περιλαμβάνει κρασιά υπεράνω κριτικής. Η αριστεία αφορά σε όλα τα χρώματα και στυλ, ωστόσο η σειρά Ακρες εξωθεί τη συνέπεια, τη σταθερότητα και το value στα …άκρα! Λόγω του κοντινού στο Αργος location τού οινοποιείου, το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο πρωταγωνιστούν, με το αυστηρό Ακρες Ροζέ να κλέβει, έστω και στο photo-finish, το χρυσό. Οσο για την επιλογή ανάμεσα στο ελαφρύ, τριανταφυλλένιο Λευκό και το ελαφροπάτητο, αλλά αναπάντεχα δομημένο για την κατηγορία Ερυθρό, ε αυτή είναι πραγματικά αδύνατη! Πάντως οι οξύτητες και η φρεσκάδα είναι κοινός τόπος σε όλες τις ετικέτες της γαργαλιστικής σειράς.

Λευκό-Ροζέ-Κόκκινο: 7 τριάδες, 21 κρασιά για το καλοκαίρι

Τρουπή Οινοποιείο, Φτέρη
Το οινοποιείο Τρουπή βρίσκεται στην Φτέρη Αρκαδίας -καρδιά της ΠΟΠ ζώνης Μαντινεία- και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναγέννηση του Μοσχοφίλερου που συντελείται την τελευταία δεκαετία. Από το χωριό δανείζεται και το όνομα για την εισαγωγική τριάδα του -που εκτός της πολυαγαπημένης ερυθρωπής ποικιλίας βασίζεται επίσης στο Αγιωργίτικο- ενώ από το κρύο κλίμα της περιοχής το μπρίο και τη ζωντάνια. Ετσι, τόσο το Λευκό όσο και το Ροζέ Φτέρη γεμίζουν με τριαντάφυλλα και λουκούμια αλλά και με δροσερή ελαφράδα το ποτήρι, ενώ το Ερυθρό είναι ζουμερά κερασένιο και στρόγγυλα βουτυράτο. Πεντακάθαρα, ευκολόπιοτα και πάντα αξιόπιστα δίκαια αξίζουν την Best Buy κονκάρδα!

Λευκό-Ροζέ-Κόκκινο: 7 τριάδες, 21 κρασιά για το καλοκαίρι

Paros Farming Community, Σειράδι
Ισως ξαφνιάζει η συμμετοχή του PFC σε αυτή την Top λίστα, ωστόσο πέρα από το rebranding, o “ιδιωτικός” αέρας που πνέει στο εγχείρημα και η οινολογική πλοήγηση του Δημήτρη Μανσόλα έχουν μεταμορφώσει και ποιοτικά τον συνεταιρισμό της Πάρου· και έχουν μετουσιώσει τον αμπελουργικό πλούτο του νησιού στην υπέροχη σειρά Σειράδι. Το ΠΟΠ Πάρος Λευκό από 100% Μονεμβασιά “σπάει” την ορυκτότητα με τσαχπινιά μανταρινιού, ενώ το Ερυθρό αποδεικνύει ότι η εμβληματική για το Αιγαίο Μανδηλαριά μπορεί να χαρίσει φρεσκάδα και μαλακότητα και όχι μόνο καμένο φρούτο και στυφάδα. Το Ροζέ Σειράδι είναι το ασθενέστερο της παρέας, όμως αυτό συμβαίνει μόνο επειδή το Λευκό και το Ερυθρό είναι τόσο καλά!
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts