ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανεμπόριο: «Παράθυρο» για άνοιγμα την 1η Μαρτίου – Τα πιθανά σενάρια (vid)

Οι πιθανοί τρόποι λειτουργίας του λιανεμπορίου – Τι λένε οι ειδικοί

Καθώς διανύουμε ήδη τη δεύτερη βδομάδα του αυστηρού lockdown στην Αττική που στοχεύει στην ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας τον Μάρτιο, αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν μέσα στην εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και να συζητηθούν οι ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, το οποίο φαίνεται να είναι πρώτο στη λίστα της κυβέρνησης.

Το βασικό σενάριο προβλέπει σε πρώτη φάση την επιστροφή του click away στις αρχές Μαρτίου (ενδεχομένως με ειδικό κωδικό SMS). Το click in shop θα εφαρμοστεί με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.

Δύο είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν τις σχετικές αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας: η πορεία των κρουσμάτων, αλλά και οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Με άλλα λόγια, από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα κριθεί το κατά πόσο την επόμενη Δευτέρα μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα ανοίγματος.

Ένα πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου την επόμενη Δευτέρα, 1η Μαρτίου. Αυτό σημαίνει την επιστροφή στη δια ζώσης αγορά προϊόντων από τους καταναλωτές, χωρίς click in shop ή click inside.

Τι λένε οι φορείς της αγοράς

Σχετικές δηλώσεις έκανε προσφάτως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί» σημείωσε ο κ. Καφούνης.

Επιπλέον ανέφερε ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, ένας μήνας σκληρού lockdown κοστίζει στο σύνολο της οικονομίας περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Ειδικά για το λιανικό εμπόριο, «λουκέτο» 30 ημερών εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες 1,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Μισό δισ. ευρώ για κάλυψη πάγιων δαπανών επιχειρήσεων

Επιδότηση €5.000 ευρώ για e-shop: Πρεμιέρα για τις αιτήσεις – Ποιοι τη δικαιούνται

Το (επιτέλους) deal της Εθνικής με το CVC, το καυτό ενδιαφέρον για άδειες ηλεκτρονικού τζόγου και οι πρώτες… ψιλές Βορίδη – Πέτσα!

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts