ΓΕΝΙΚΕΣ

Λυκουρέντζος: Μέσα στον Οκτώβριο η εξόφληση των πληγέντων για το ζωικό κεφάλαιο…

«Από την επόμενη μέρα τις θεομηνίας άνοιξαν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3.900 δηλώσεις για απώλεια φυτικής παραγωγής, η οποία οφείλεται στα πλημμυρισμένα χωράφια κυρίως, έχουμε απώλεια φυτικού κεφαλαίου, την οποία δεν μπορώ να πω ακόμα ποιας έκτασης και τι ακριβώς έχει δηλωθεί. Έχουμε δηλωμένα 822.000 στρέμματα βαμβακιού και εκτιμούμε ότι στην περιοχή του 50% –  60 % έχει χτυπηθεί αυτή η παραγωγή, εάν έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή όχι δεν το ξέρουμε.

Πήραμε δορυφορικές εικόνες από το σύστημα Κοπέρνικος από την Πολιτική Προστασία και τρίτος παράγοντας είναι οι δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί» σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στην ΕΡΤ τονίζοντας πως με αυτούς τους τρόπους το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να ξέρουμε ποιοι είναι οι δικαιούχοι αποζημιώσεων, είτε είναι βαμβάκι, είναι καλαμπόκι που είναι η δεύτερη καλλιέργεια, είτε είναι καπνά σημειώνοντας πως «με αυτό τον τρόπο βλέπουμε ποιες είναι οι κοινότητες,  από τις κοινότητες πάμε στα ΑΦΜ, από τα ΑΦΜ πάμε στις δηλώσεις που έχει κάνει ο κάθε παραγωγός τι είχε δηλώσει στον ΕΛΓΑ και τώρα συγκρίνουμε και τις δηλώσεις ζημιάς» αναλύοντας τη διαδικασία.

Μάλιστα πρόσθεσε πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον αριθμό, από τη ροή των δηλώσεων ζημιάς περιμέναμε πολύ περισσότερες., αλλά επειδή το χτύπημα το πλήγμα είναι βαρύτατο πάνε πρώτα να συμμαζέψουν την περιουσία τους και πρόσθεσε πως «το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό μέχρις ότου ομαλοποιηθούν οι συνθήκες για να μπορέσουμε να περιμένουμε από τους παραγωγούς όλες πια τις δηλώσεις» ενώ σημείωσε πως οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά αποφασίστηκε να γίνονται δεκτές και οι γραπτές δηλώσεις, αρκεί οι δηλώσεις να είναι σαφής, να έχει δηλαδή τα στοιχεία του, το ΑΦΜ του, το τηλέφωνό του, τι ακριβώς δηλώνει ότι ζημιώθηκε.

Τέλος ο κ. Λυκουρέντζος πρόσθεσε πως ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και για το ζωικό κεφάλαιο, όπου και εκεί τα πράγματα είναι ολέθρια. Μάλιστα μιλώντας με αριθμούς σημείωσε πως «μέχρι στιγμής έχουμε 71.000 αιγοπρόβατα, 20.000 χοιρινά, 6.500 βοοειδή και 130.000 πτηνά από πτηνοτροφία ή ότι άλλο καλλιεργείτε σε μικρές ποσότητες είναι νεκρά.

Για τη διαδικασία σε αυτή την περίπτωση σημείωσε πως «παίρνουμε τις δηλώσεις, δεν πήγαν οι κτηνίατροι του ΕΛΓΑ να ελέγξουν επιτόπου, όπως ορίζει ο κανονισμός, κάναμε και εκεί δεκτές ως ειλικρινείς τις δηλώσεις και με βάση αυτές τις δηλώσεις σε σύγκριση με ότι είχαν δηλώσει για να ασφαλιστούν φιλοδοξούμε μέσα στον Οκτώβριο να εξοφληθούν.

The post Λυκουρέντζος: Μέσα στον Οκτώβριο η εξόφληση των πληγέντων για το ζωικό κεφάλαιο… first appeared on Times News.

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts