ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Θετικό σήμα προς τη διεθνή αγορά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

Ακολουθεί και η διασύνδεση Ηράκλειο – Αττική που θα μειώσει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και την επιβάρυνση των καταναλωτών κατά €400 εκατ. ετησίως

Θετικό σήμα προς την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά για τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, ενώ ακολουθεί και η διασύνδεση Ηράκλειο – Αττική που θα οδηγήσει σε τερματισμό της παραγωγής ρεύματος από τις ακριβές και ρυπογόνες μονάδες του νησιού.

Αυτά επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης, σε δηλώσεις προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ με αφορμή την επιτυχή δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων, θαλάσσιων και χερσαίων, του έργου Πελοπόννησος – Κρήτη.

Ο κ. Μάργαρης σημειώνει ότι για την κατασκευή του έργου χρειάστηκαν ειδικές μελέτες και προδιαγραφές του εξοπλισμού καθώς η διασύνδεση κατέρριψε σειρά ρεκόρ: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

Ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή των καλωδίων και του εξοπλισμού για την διασύνδεση Ηράκλειο – Αττική. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου εντός του 2023, γεγονός που θα μειώσει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και αντίστοιχα την επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε ακόμη:

Hλιακές καταιγίδες: Επέστρεψαν και απειλούν ηλεκτρικά δίκτυα και δορυφόρους

ΒΟΑΚ: Στα τέλη του 2022 τα πρώτα εργοτάξια του μεγάλου οδικού άξονα ύψους €2 δισ.

Στη Θράκη σήμερα ο Τσαβούσογλου – Ετοιμάζει φιέστα με δεκάδες τουρκικά ΜΜΕ

ΠΗΓΗ NEWMONEY