ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέγαρο Μαξίμου: Ολα τα σενάρια για τα «απαγορευμένα» Χριστούγεννα

Λιγότερα μέτρα με κινήσεις χαμηλού ρίσκου – Ποια είναι τα σταδιακά βήματα άρσης κάποιων περιορισμών -που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι- και ποια πεδία αφορούν;

Χριστούγεννα με λιγότερα μέτρα, αλλά χωρίς επικίνδυνα ρίσκα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου για την «επανεκκίνηση» της χώρας, όταν αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με αφορμή την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη έτοιμο το «προσχέδιο» με βάση όλα τα εναλλακτικά σενάρια. Η 7η Δεκέμβρη -ημέρα που λήγει η παράταση του απαγορευτικού- θεωρείται «πρώτος σταθμός» σε αυτήν τη διαδρομή, ωστόσο η άρση κάποιων μέτρων δεν πρόκειται να «κλειδώσει» αν δεν ανάψει το «πράσινο φως» η Επιτροπή των ειδικών.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη– ο οποίος παρακολουθεί στενά τις «αντιδράσεις» των άλλων Ευρωπαίων ηγετών μπροστά στα διλήμματα για την διαχείριση της πανδημίας κατά την εορταστική περίοδο- παραπέμπει σε προσεκτικά βήματα και σε κινήσεις «χαμηλού ρίσκου». Αυτήν την στιγμή άλλωστε, Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και άλλες περιοχές παραμένουν στο κόκκινο ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία δοκιμάζει τις αντοχές του Συστήματος Υγείας. Η κατάσταση είναι δραματική -100 και πλέον θάνατοι σε καθημερινή βάση τελευταίως- αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να εξετάσει από τώρα τα εναλλακτικά σενάρια και το χρονοδιάγραμμα που θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τα Θεοφάνια.

Τα βήματα για το άνοιγμα των σχολείων, των καταστημάτων, της εστίασης, των μετακινήσεων κ.ά. προϋποθέτουν συγκεκριμένη επιδημιολογική εικόνα την οποία και έχουν περιγράψει οι της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Ποια είναι αυτά τα σταδιακά βήματα άρσης κάποιων περιορισμών -που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι- και ποια πεδία αφορούν;

-Σχολεία: Δεν αποκλείεται να ανοίξουν στις 7 Δεκέμβρη τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Γυμνάσια και Λύκεια φαίνεται ότι θα υποδεχθούν ξανά στις τάξεις τους, τους μαθητές το νέο χρόνο -αν και εξετάζεται και το σενάριο επιστροφής στα θρανία στα μέσα Δεκέμβρη εφόσον μειωθούν οι «επικίνδυνοι» αριθμοί κρουσμάτων.

Στην ερώτηση πότε θα ανοίξουν τα σχολεία απάντησε άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με μαθητές των Χανίων μέσω τηλεδιάσκεψης. «Θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προϊδεάζοντας πάντως για το πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου ως προς τον χρόνο: «Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown- με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη δια ζώσης διδασκαλία».

-Καταστήματα με «χριστουγεννιάτικα» και λιανεμπόριο: είναι πιθανό να κάνουν πρεμιέρα μεταξύ 7 και 14 Δεκέμβρη.

-Η εστίαση: οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εικόνα που διαπιστώνεται μέχρι τώρα είναι ότι δύσκολα θα υπάρξει ομοφωνία στην Επιτροπή για το άνοιγμά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κανόνες που θα ισχύσουν. Ένα από τα σενάρια είναι τα καταστήματα εστίασης να ανοίξουν κοντά στην παραμονή των Χριστουγέννων μόνο για καθήμενους, περιορισμένο αριθμό στα τραπέζια κ.α.

-Κέντρα διασκέδασης , μπαρ, μουσικές σκηνές: δεν ανοίγουν ως φαίνεται εν όψει Χριστουγέννων. Ούτε θα δοθεί η δυνατότητα για ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία κα.

-Μετακινήσεις εκτός νομού: Η σχετική απαγόρευση οδεύει σε παράταση και για τις γιορτές. Συζητείται αναλυτικά το πλάνο του χειμερινού τουρισμού, που συνδέεται με τις μετακινήσεις μεταξύ νομών.

-Μετακινήσεις εντός νομού: Το βασικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αφορά στις νυχτερινές μετακινήσεις τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όπως και ανήμερα. Θα ισχύσει η απαγόρευση από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί; Ενδέχεται να ισχύσει από τις 12 το βράδυ. Καταγράφονται όμως και άλλα σενάρια που όπως πάντα θα κριθούν με βάση την συμπεριφορά της πανδημίας.

-Συναθροίσεις: θα παραμείνει πιθανώς ο περιορισμός των συναθροίσεων έως 9 ατόμων. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να αποφευχθούν τα «μεγάλα τραπέζια» με συγγενείς και φίλους λόγω του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Πως μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση; Με sms- κάτι που εξετάζουν για τις μετακινήσεις εντός νομού κατά τις γιορτινές μέρες.

-Εκκλησίες: Μάσκα παντού, όπως ισχύει για όλα τα βήματα προς την άρση κάποιων περιορισμών. Ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει ακόμη, σε δύο-τρία σενάρια μέτρων για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις Εκκλησίες.

Διαβάστε περισσότερα:

Καραβίας: «Το 2020 θα έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση της τελευταίας 10ετίας»

Μείωση εισφορών: Πόσα κερδίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Κορωνοϊός: Ποιοι είναι οι πιο κερδισμένοι κατασκευαστές εμβολίου

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts