ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέγα deal στο Χόλιγουντ – Το μεγαλύτερο πρακτορείο αγόρασε ο Γάλλος μεγιστάνας Φρανσουά Πινό

Η… ροπή του Γάλλου billionaire Φρανσουά-Ανρί Πινό, συζύγου της ηθοποιού Σάλμα Χάγιεκ, προς το Χόλιγουντ σφραγίστηκε με το νέο μέγα deal που διασφάλισε αποκτώντας το πλειοψηφικό ποσοστό της Creative Artists Agency, που αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο πρακτορείο στη βιομηχανία του θεάματος. Αν και το ύψος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχει κάνει μέχρι σήμερα η εταιρεία holding της οικογένειας Πινό, η Artemis.

Η αξία του CAA υπολογίζεται στα 7 δισ. δολάρια και η Artemis απέκτησε το 53% από τον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων TPG.

Το κτίριο των γραφείων του CAA, που θεωρείται το κορυφαίο πρακτορείο παγκοσμίως

To 2022, τα κέρδη του πρακτορείου κυμάνθηκαν στα 1,7 δισ. δολάρια χάρη στις προμήθειες που είχε από τους πολυάριθμους σταρ του ευρύτερου καλλιτεχνικού κόσμου (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς), αλλά και του αθλητικού κλάδου (με συμβόλαια πέρυσι αξίας 17,8 δισ. δολαρίων) που εκπροσωπεί. Μάλιστα η εταιρεία εξαγόρασε και ολοκλήρωσε προ μηνών την απορρόφηση και του μικρότερου αλλά δυναμικού πρακτορείου, International Creative Management, διευρύνοντας την κυριαρχία του στον κλάδο.

Με την προσθήκη του CAA, ο όμιλος Artemis εμπλουτίζει και διευρύνει το ήδη εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο του που περιλαμβάνει επίσης τον γίγαντα στον κλάδο των ειδών πολυτελείας Kering (που ελέγχει brands όπως η Gucci και η Saint Laurent), τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, τα οινοποιία Chateau Latour κλπ.

Από την άλλη πλευρά, η CAA αποκτά καλύτερη πρόσβαση στη γαλλική αγορά και μέσω αυτής σε ευρωπαϊκές παραγωγές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Σημειωτέον πως ο Φρανσουά Πινό έδειχνε όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο τα τελευταία χρόνια και μάλιστα η Kering είχε εξελιχτεί στον βασικό σπόνσορα του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών, ενώ χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα για την ανάδειξη και στήριξη γυναικών ηθοποιών, σκηνοθετών και παραγωγών.

Διαβάστε ακόμα

ΗΠΑ: Μικρή η ζημιά από τις τραπεζικές καταρρεύσεις – Τι αναφέρει η έκθεση του FDIC (tweet)

Φοιτητική κατοικία: «Κλειδί» τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια για την Εφορία 

Αν. Ανδρεάδης (Sani/ Ikos): Η πρόβλεψη για πάνω από 20 δισ. τουριστικές εισπράξεις φέτος και το στρατηγικό ρίσκο για το 2024 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts