ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τα μεσάνυχτα η απάντηση της Τεχεράνης στο κείμενο της ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν θα απαντήσει στο «τελικό» κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να δείξουν ευελιξία προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία έπειτα από 40 ημέρες, δύο μήνες ή τρεις μήνες δεν θα υλοποιηθεί επί του πεδίου… τους είπαμε πως θα πρέπει να σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές μας», είπε ο Αμιραμπντολαχιάν.

«Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία θέματα… Αν αυτά τα τρία θέματα επιλυθούν, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Αλλά η αποτυχία να αναβιώσει η συμφωνία, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου».
Ο Αμιραμπντολαχιάν είπε πως οι ερχόμενες ημέρες είναι πολύ σημαντικές.

«Θα χρειαστούν περισσότερες συνομιλίες αν η Ουάσινγκτον δεν δείξει ευελιξία για την επίλυση των θεμάτων που απομένουν… Όπως η Ουάσινγκτον, έχουμε το δικό μας σχέδιο Β, αν αποτύχουν οι συνομιλίες», δήλωσε.

Η ΕΕ, ως συντονίστρια των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις διεθνείς δυνάμεις, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρότεινε ένα «τελικό» κείμενο έπειτα από τέσσερις ημέρες έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ιράν στη Βιέννη.

Η Ουάσινγκτον έχει πει πως είναι έτοιμη να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία για την αποκατάσταση της συμφωνίας στη βάση των προτάσεων της ΕΕ.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως θα διαβίβαζαν τις «επιπρόσθετες απόψεις και σκέψεις» τους στην ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Airbnb: Δεκαπενταύγουστος με πληρότητες στο 100% (πίνακες)

Η Ρωσία ανοίγει ξανά την αγορά ομολόγων σε «μη εχθρικούς» επενδυτές

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά ταμείο (vid)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts