ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίνι ράλι για το ευρώ – Σε υψηλό δύο εβδομάδων με ώθηση από την ΕΚΤ

Ψύχραιμη ήταν η αντίδραση και στις αγορές μετοχών, οι οποίες θεωρούνται αρκετά ευάλωτες στις επιτοκιακές αυξήσεις

Σημαντικά κέρδη παρουσιάζει το ευρώ, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, παρεκκλίνοντας ελαφρώς από το «guidance», το οποίο προέβλεπε μια αύξηση των 25 μονάδων βάσης. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων (8,6%), αποφάσισε την αναθεώρηση του βασικού επιτοκίου στο 0,5% (από 0% προηγουμένως) και του επιτοκίου καταθέσεων στο 0% (από -0,5% προηγουμένως), βάζοντας «τέλος» στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων. 

Αυτή η κίνηση, επί της ουσίας, «μάζεψε» κάπως την απόκλιση σε σχέση με την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve (τα αμερικανικά επιτόκια ήδη βρίσκονται στο 1,5%), κάτι που έσπευσαν να χαιρετίσουν οι επενδυτές. 

Αποτέλεσμα είναι το ευρώ να ενισχύεται δυναμικά κατά σχεδόν 1% και να καθορίζεται στο 1,027 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Πριν την ανακοίνωση της Φρανκφούρτης, τα κέρδη για το ενιαίο νόμισμα δεν υπέρβαιναν το 0,2%. 

Στο μεταξύ, ψύχραιμη ήταν η αντίδραση και στις αγορές μετοχών, οι οποίες θεωρούνται αρκετά ευάλωτες στις επιτοκιακές αυξήσεις, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο -0,06%, ο γερμανικός DAX στο -0,45%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,66% και ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,77%.   

Σε αυτό, βέβαια, συνέβαλε και η ανακοίνωση της ΕΚΤ για το νέο εργαλείο στήριξης της αγοράς ομολόγων (TPI), το οποίο έχει ως στόχο τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού και την απορρόφηση των κραδασμών στα ομόλογα των πιο ευάλωτων και αδύναμων κρατών – μελών. 

Διαβάστε επίσης: 

Τριγμοί στα ιταλικά ομόλογα – Το κόστος δανεισμού ξεπέρασε της Ελλάδας – Άλμα στα spreads 

H Ρωσία άνοιξε τις κάνουλες του Nord Stream 1 – Ροή «με το σταγονόμετρο» 

S&P: Αναβάθμισε τις προοπτικές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts