ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαδούρο: Αναζητά διέξοδο υποσχόμενος ψηφιοποίηση της οικονομίας

Τα φυσικά χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται ουσιαστικά μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς λόγω της αύξησης του πληθωρισμού κατά… 5,790% το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα των 50.000 μπολιβάρς αξίζει μόλις 0,04 δολάρια

Με το εγχώριο νόμισμα απαξιωμένο και ουσιαστικά εξαφανισμένο και την «δολαριοποίηση» να επεκτείνεται μέσω του τοπικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολα Μαδούρο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πλήρη ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το αμερικανικό δολάριο λειτουργεί ως «βαλβίδα εκτόνωσης» για τη Βενεζουέλα, εν μέσω των αμερικανικών κυρώσεων που της έχουν ειβληθεί και της κατάρρευσης των πετρελαϊκών εσόδων.

Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι το 18,6% όλων των εμπορικών συναλλαγών πραγματοποιούνται σε δολάρια, ενώ το υπόλοιπο 77,3% πραγματοποιείται σε εθνικό νόμισμα (το μπολιβάρ) αλλά μέσω καρτών. Μόλις το 3,4% των εμπορικών συναλλαγών πραγματοποιείται με χαρτονομίσματα στη φυσική τους μορφή.

«Έχουν ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του νομίσματός μας. Αυτόν τον χρόνο κινούμαστε προς μια αμιγώς ψηφιακή οικονομία. Έχω θέσει ως στόχο η οικονομία να γίνει 100% ψηφιακή» δήλωσε ο Μαδούρο, προσθέτοντας ότι τα πραγματικά χρήματα θα εξαφανιστούν.

Το φιλόδοξο και νεότερο σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας δεν διαθέτει εχέγγυα επιτυχίας. Το 2017, με το μπολιβάρ σε ελεύθερη πτώση, ο Μαδούρο δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα με την ονομασία “Petro”, υποστηριζόμενο από αποθέματα της Βενεζουέλας σε πετρελαίο, φυσικό αέριο, χρυσό και διαμάνται. Το Petro κυκλοφόρησε το 2018 και οι ΗΠΑ το χαρακτήρισαν απάτη.

Το νόμισμα της Βενεζουέλας έχει χάσει σχεδόν το 99% της αξίας του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών υπερπληθωρισμού, κάτι που έχει οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στην έκδοση χαρτονομισμάτων υψηλής ονομαστικής αξίας τα οποία σε χρόνο ρεκόρ καθίσταται άχρηστα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg o πληθωρισμός στη χώρα αυξήθηκε κατά 5,790% τους τελευταίους 12 μήνες. Το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα της χώρας των 50.000 μπολιβάρς, αυτή τη στιγμή αξίζει μόλις 0,04 δολάρια. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα σχέδια της να εκδώσει ένα χαρτονόμισμα των 100.000 μπολιβάρς, το οποίο επί του παρόντος θα αξίζε λιγότερο από 0,10 $.

Ως αποτέλεσμα η χρήση μετρητών πραγματοποιείται -κατά κύριο λόγο- μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς, καθώς για να αγοραστεί οτιδήποτε άλλο, απαιτείται πολύ μεγάλη ποσότητα χαρτονομισμάτων.

Διαβάστε ακόμα:

2021: Ποδαρικό με φόρους – Τι θα πληρώσουμε το επόμενο διάστημα

Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται η αύξηση – Τι θα γίνει με τις τριετίες

Γουόρεν Μπάφετ: Τι συμβουλεύει τους νέους ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts