ΥΓΕΙΑ

Μακιγιάζ με αντηλιακή προστασία SPF: Τι επισημαίνουν οι δερματολόγοι και πρέπει να ξέρετε

Ορισμένοι τύποι μακιγιάζ μπορούν να σας προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία, οπότε πολλοί συχνά εγκαταλείπουν άλλους τύπους προστασίας όπως το αντηλιακό.

Αλλά όσον αφορά την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου, δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζετε.

Τι είναι οι ακτίνες UV

Το ηλιακό φως περιέχει υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ακτίνες UV παρέχουν στο σώμα βιταμίνη D, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία των οστών και πολλά άλλα.

Αλλά οι ακτίνες UV μπορούν επίσης να είναι επικίνδυνες. Η υπερβολική έκθεση σε αυτές μπορεί να οδηγήσει σε:

Οι ακτίνες UV προέρχονται φυσικά από τον ήλιο. Ωστόσο, τα σολάριουμ και μερικά λέιζερ μπορούν να σας εκθέσουν σε τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι είναι ο δείκτης UV

Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) είναι ο τρόπος με τον οποίο οι υπηρεσίες καιρού υποδεικνύουν την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου.

Ακόμη και στη χαμηλότερη βαθμολογία του δείκτη UV, οι ειδικοί συνιστούν κατάλληλη προστασία, όπως γυαλιά ηλίου και αντηλιακό. Στην υψηλότερη βαθμολογία, η προστασία από τις ηλιακές ακτίνες είναι απαραίτητη.

Τι ισχύει γενικά με τον δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF)

Το μακιγιάζ, το αντηλιακό και άλλα καλλυντικά έχουν αντηλιακό παράγοντα προστασίας (SPF). Τα καλλυντικά με SPF προστατεύουν το δέρμα από βλάβες από τον ήλιο.

Ο δείκτης SPF μετρά την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης SPF, τόσο περισσότερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια το δέρμα. Για παράδειγμα, ένα αντηλιακό με SPF 15 παρέχει κάποια προστασία, αλλά ένα άλλο με SPF 30 ή 50 προστατεύει ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: Τι σας κάνουν οι ακτίνες UVA και UVB – Τι ισχύει με τον δείκτη SPF στα αντηλιακά

Είναι αρκετό το μακιγιάζ με SPF για προστασία από τον ήλιο;

Το μακιγιάζ με SPF είναι μια ελκυστική λύση. Μπορείτε να μειώσετε την πρωινή σας ρουτίνα, να προστατέψετε το δέρμα σας και να δείξετε όμορφη με λιγότερα βήματα. Αλλά, δυστυχώς, μπορεί να μην είναι αρκετό για να σας προστατεύσει από τις ηλιακές βλάβες.

Σκεφτείτε το λογικά. Ένα καλλυντικό με SPF προστατεύει το δέρμα που καλύπτει. Το μακιγιάζ με SPF θα προστατεύσει περιοχές όπως τα χείλη και τα μάγουλά σας.

Αλλά, τι γίνεται με τα χέρια, τον λαιμό, το στήθος και άλλες εκτεθειμένες περιοχές; Το μακιγιάζ με SPF δεν θα βοηθήσει στην προστασία αυτών των περιοχών από την ηλιακή ακτινοβολία.

Το μακιγιάζ με SPF σε συνδυασμό με αντηλιακό μπορεί να είναι αρκετό για να προστατεύσει το πρόσωπό σας (αν το χρησιμοποιείτε σε ολόκληρο το πρόσωπό σας). Μια ασφαλής και προτεινόμενη ρουτίνα είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακό μαζί με το μακιγιάζ σας με SPF. Το αντηλιακό προστατεύει ό,τι δεν φτάνει το μακιγιάζ σας.

Πηγή: https://www.webmd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι γίνεται όταν δεν βγάζετε το μακιγιάζ πριν τον ύπνο

Δέρμα γύρω από τα μάτια: Τα μυστικά για τη σωστή φροντίδα του

Γιατί πρέπει να μην φοράτε μέικαπ στο γυμναστήριο

Πόσο συχνά και με ποιον τρόπο να καθαρίζετε τα βουρτσάκια του μέικ-απ

Related Posts