ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μαραθώνιος Βερολίνου: Ο Μπεκέλε απειλεί το παγκόσμιο ρεκόρ

Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την εκκίνηση του μεγαλύτερου σε συμμετοχή μαραθώνιου δρόμου των τελευταίων δύο ετών, με τον Κενενίσα Μπεκέλε να απειλεί το παγκόσμιο ρεκόρ του Έλιουντ Κιπτσόγκε.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Περισσότεροι από 25.000 δρομείς θα εκκινήσουν το πρωί της Κυριακής στον πρώτο μέιτζορ της χρονιάς, όμως αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Μπεκέλε. Το 2019 ο Αιθίοπας δρομέας είχε κερδίσει το μαραθώνιο του Βερολίνου τρέχοντας σε 2:01:41. Μόλις δύο δευτερόλεπτα πιο αργά από τον Έλιουντ Κιπτσόγκε που είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στην ίδια διαδρομή, ένα χρόνο νωρίτερα (2:01:39).
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο 39χρονος Μπεκέλε τόνισε ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έτοιμος για τη μεγάλη επίδοση. «Δε βλέπω την ηλικία μου ως μειονέκτημα. Πιστεύω ότι είναι μια καλή ηλικία για μαραθωνοδρόμο και εγώ αισθάνομαι πως είμαι γεμάτος ενέργεια. Η προετοιμασία μου ήταν δύσκολη, ιδίως πριν από εννέα μήνας καθώς επηρεαστήκαμε από την πανδημία του κορονοϊού. Μπόρεσα να κάνω προετοιμασία με το γκρουπ μου, μόνο μερικούς μήνες. Πήγε όμως καλά και είμαι σήμερα εδώ, έτοιμος για να κερδίσω» τόνισε ο Μπεκέλε.
Αυτή θα είναι η 4η απόπειρα του 39χρονου Αιθίοπα να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ και θα έχει πολύ δυνατό ανταγωνισμό από συμπατριώτες του, κυρίως από τον Γκάιγε Αντολά που στο ντεμπούτο του σε μαραθώνιο το 2017, έτρεξε στο Βερολίνο σε 2:03:36.
Αν ο Μπεκέλε τα καταφέρει την Κυριακή θα ισοφαρίσει το επίτευγμα του Χαϊλέ Γκεμπρεσιλασιέ που είναι ο μόνος δρομέας που έχει καταρρίψει παγκόσμιο ρεκόρ σε 5.000μ – 10.000μ και μάραθώνιο. «Το 2019 δεν ήμουν σίγουρος ότι μπορούσα να το κάνω. Τώρα έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Σίγουρα όμως αυτή δε θα είναι η τελευταία μου προσπάθεια. Έχω μερικά χρόνια μπροστά μου ακόμα» τόνισε ο Μπεκέλε.
Ο αγώνας της Κυριακής θα γίνει κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη κατάρριψη παγκόσμιου ρεκόρ στο Βερολίνο έγινε το 1998 από τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο Ντα Κόστα με 2:06:05 και η επόμενη ήταν το 2003 με τον Πολ Τέργκατ (Κένυα) που είχε τρέξει σε 2:04:55 (ο πρώτος στην ιστορία κάτω από 2:05). Από τότε, το παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίφθηκε άλλες έξι φορές, όλες στη διαδρομή του Βερολίνου.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts