ΥΓΕΙΑ

Ματίνα Παγώνη: Μόνο με διψήφια κρούσματα θα κάνουμε ρεβεγιόν – Πρόβλημα η διασπορά στα ΜΜΜ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος

Παγώνη

Ο κορονοϊός θα αλλάξει ριζικά τα όσα ξέραμε και είχαμε συνηθίσει για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως άλλωστε έχει κάνει και σε σχεδόν κάθε άλλη πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, η η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αυτό σημαίνει συνωστισμός. Αλλαγή χρονιάς μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας (…) Ρεβεγιόν μπορούμε να κάνουμε μόνο με διψήφια νούμερα (κρουσμάτων), αν προσπαθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε διψήφια νούμερα».

Η κ. Παγώνη δήλωσε ότι τα 1000 με 2000 κρούσματα ημερησίως είναι απίθανο σενάριο. «Εάν όντως ισχύσουν (τόσα κρούσματα,) τα πράγματα θα είναι παρά πολύ δύσκολα» προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στις γιορτές.

Άλυτο πρόβλημα ο συνωστισμός στα ΜΜΜ

«Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Είναι πηγή μετάδοσης όταν είναι ο ένας πάνω στο άλλο, και το χειμώνα τα παράθυρα δε θα είναι ανοιχτά… Πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα και στο σπίτι» σημείωσε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε ότι «αν δε φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν (…) η πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων στην Αττική που δεν επαρκεί. Η μάσκα θα βοηθήσει πολύ και στη γρίπη (…) Τα χειρουργεία συνεχίζονται κανονικά οι μη COVID εξυπηρετούνται κανονικότατα».

Γρίπη και COVID-19

«Ξεκινάνε (το χειμώνα) οι γρίπες και οι άλλες ιώσεις» υπενθύμισε. «Τα συμπτώματα γρίπης – COVID είναι ιδία περίπου. Στη γρίπη είναι λίγο διαφορετικά, απλό συνάχι, δεν έχουμε δύσπνοια. Στην COVID-19 αναπτύσσεται πυρετός πάνω από 38, αλλά ξεκινάει με δέκατα, κάποιος δεν το συνειδητοποιεί αμέσως».

«Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουμε, το άλλο αργεί» διευκρίνισε η κ. Παγώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ξεχωρίζουμε τη γρίπη από τον κορονοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts