ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη» Παρασκευή για τις ευρωαγορές: Σε bear market ο Stoxx 600 – Ο φόβος τις ύφεσης «βύθισε» τις αγορές

Βουτιά έκαναν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου υπό την έντονη «σκιά» της ύφεσης, οι πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, εισέρχεται σε bear market, ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την κατάσταση, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν δραστικά μέτρα για να αποκρούσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 2,3%, ενώ ο κλάδος της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) κατέγραψε ισχυρές απώλειες, οι οποίες ξεπερνούν το 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση από τα υψηλά του Ιανουαρίου ανήλθε στο 21%, ποσοστό το οποίο επιβεβαιώνει την είσοδο σε περιοχή bear market.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,97% στις 12.284,19 μονάδες, ο βρετανικός FTSE-100 διολίσθησε επίσης κατά 1,97% στις 7.018,60 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κατρακύλησε κατά 2,28% στις 5.783,41 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX-35 κατέγραψε πτώση 2,46% στις 7.583,50 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 21.066,55 μονάδες με απώλειες 3,36%.

Η στερλίνα υποχώρησε σε νέα χαμηλά 37 ετών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας στο περιβάλλον που διαμορφώνουν από τη μία πλευρά οι διαδοχικές αυξήσεων των επιτοκίων της Bank of England και από την άλλη οι ανακοινωθείσες σήμερα τεράστιες μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με αύξηση δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

H ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη έγινε πιο βαθιά αυτό τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, όπως έδειξε έρευνα την Παρασκευή.

Ο τομέας της μεταποίησης δέχθηκε χτύπημα από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ ο κυρίαρχος τομέας υπηρεσιών του μπλοκ υπέφερε καθώς οι καταναλωτές έμειναν στο σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Διαβάστε επίσης

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Tι θέλει στην Ελλάδα το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC – To deal για τη Sani/Ikos (pic)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts