ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες απώλειες για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών – Επιμένει η Ρώμη στον έκτακτο φόρο

Σημαντικές απώλειες εμφανίζουν σήμερα Πέμπτη 14/9 οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη.

Οι νέες πιέσεις συνιστούν απόρροια της επιμονής της κυβέρνησης στην επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη από τα επιτόκια -παρά την αρνητική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, το δημόσιο εξακολουθεί να προσδοκά την άντληση 3 δισ. ευρώ από τον φόρο, ο οποίος ανέρχεται στο 40% επί των «ουρανοκατέβατων» κερδών.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι η Ρώμη έχει επιβάλλει πλαφόν, το οποίο υπολογίζεται στο 0,1% επί των περιουσιακών στοιχείων (assets) των τραπεζών. Εν ολίγοις, το ποσό του φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,1% των στοιχείων ενεργητικού κάθε τράπεζας.

Η μετοχή της BPER Banca στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχωρεί έως και 3,4%, ενώ η μετοχή της Intesa Sanpaolo διολισθαίνει κατά 2,1%. Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν και οι μετοχές των Banco BPM, Monte dei Paschi di Siena SpA και UniCredit.

Η επιβολή του φόρου αποτελεί την «απάντηση» της Ρώμης στα ανεπάντεχα υψηλά κέρδη των ιταλικών τραπεζών από τους τόκους δανείων, ως απόρροια των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τον υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι Intesa και UniCredit.

Διαβάστε ακόμα

Ο Κικίλιας και το Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό του Bob (του μάστορα), το παρεάκι της κονόμας και ο Ιρλανδός γαιοκτήμων του Πόρτο Χέλι

Δύο σενάρια για επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους 

Τράπεζες: Έξι ερωτήσεις – απαντήσεις για τα… μίνι μορατόρια της κακοκαιρίας Daniel

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts