ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες πιέσεις στα ομόλογα – Άνω του 4,6% η απόδοση της Ελλάδας, ξεπέρασε το 2% το κόστος δανεισμού της Γερμανίας

Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στην αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και ο κλιμακούμενος κίνδυνος της ύφεσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν άρον – άρον το δημόσιο χρέος. 

Από την όλη κατάσταση, όπως είναι εύλογο, επηρεάζεται και το -πάντα ευαίσθητο- 10ετές ομόλογο της Ελλάδας, με την απόδοση να εκτινάσσεται άνω του 4,6% (+14 μονάδες βάσης σε σχέση με την Πέμπτη), φθάνοντας κοντά στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου του 2017 – 2018. Την ίδια ώρα, τα spreadsδηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου- εκτοξεύονται στις 256 μονάδες βάσης.  

Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας να υπερβαίνει το φράγμα του 2% (+10 μονάδες βάσης), για πρώτη φορά από το μακρινό 2011. Ας σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα το 2021, η γερμανική απόδοση κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος. 

Από την πλευρά της, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,32%, με το κυπριακό να ακολουθεί στο 3,73%, το ισπανικό στο 3,21%, το πορτογαλικό στο 3,10% και το ιρλανδικό στο 2,62%.  

Αυτή τη στιγμή, το κλίμα στην αγορά του ευρωπαϊκού χρέους είναι εξόχως αρνητικό, καθώς οι αναλυτές φοβούνται τον κίνδυνο μιας άμεσης επιστροφής στην ύφεση. Κι οι λόγοι ανησυχίας είναι αρκετοί.  

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (3% στις ΗΠΑ, 2,25% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1,25% στην Ευρωζώνη), σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον ιστορικό πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική «πνίγει» τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τη δυναμική του ΑΕΠ.  

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ουκρανία, έρχονται να επιτείνουν τους φόβους για την πορεία της οικονομίας.  

Την Κυριακή, δε, ακολουθούν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μια άνετη επικράτηση της Τζόρτζια Μελόνι και του ακροδεξιού κόμματος των «Αδελφών της Ιταλίας». Μάλιστα, οι αναλυτές προεξοφλούν τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού, με τη στήριξη του Ματέο Σαλβίνι (Λίγκα του Βορρά) και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Forza Italia). 

Αυτό το σχήμα είναι πολύ πιθανό, όπως φοβούνται οι ειδικοί, να «βγάλει» την Ιταλία εκτός μεταρρυθμιστικής τροχιάς, κάτι το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης. Τα τελευταία, άλλωστε, θεωρούνται άκρως απαραίτητα για την στήριξη της εγχώριας οικονομίας. 

Διαβάστε επίσης

Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Tι θέλει στην Ελλάδα το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC – To deal για τη Sani/Ikos (pic)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts