ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσετε (vid)

Σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον», τα στοιχεία πλέον συγκλίνουν ότι το στέλεχος σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα – Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξ αιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι πολίτες που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι αναλογικά λιγότεροι από τα άλλα κύματα

 «Η επέλαση της Όμικρον απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ έντονη. Τα τελευταία κρούσματα, που έχουμε μετρημένα με γονιδιακό έλεγχο, είναι πάνω από το 60% Όμικρον και πιθανότατα θα είναι ακόμα περισσότερα στις σημερινές μετρήσεις», επισήμανε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Είναι κάτι που μεταδίδεται πολύ γρήγορα και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Και ο τρόπος είναι να φοράμε μάσκες και τώρα, γιορτινές ημέρες και παραμονή Πρωτοχρονιάς και μεθαύριο, που θα δούμε τους δικούς μας, να μην τους δούμε αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε η ίδια χρειάζεται αν μπορούμε να έχουμε κάνει τεστ και να φοράμε μάσκα, να είμαστε προσεκτικοί. «Ιδιαίτερα όσοι έχουμε βγει αυτές τις ημέρες και έχουμε να δούμε γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ίσως είναι καλύτερο να το αποφύγουμε», προειδοποίησε μετά την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. «Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να μην μεταφέρουμε τη νόσο μέσα στα σπίτια μας, στις οικογένειές μας, στους δικούς μας ανθρώπους τους μεγαλύτερους και βέβαια και σε όλους τους άλλους από εκεί πέρα. Οι μέρες είναι γιορτινές, είναι σημαντικό να αισθανθούμε καλά. Να μη φοβόμαστε, να μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε, είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου διαπίστωσε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών εκτινάχθηκε κοντά στις 9.000 νέα κρούσματα, ενώ περισσότερες από 53.000 συνάνθρωποί μας νοσούν. «Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Και τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 29 έτη», είπε και πρόσθεσε: «Παρά τον μεγάλο αριθμό καθημερινά εργαστηριακών τεστ που γίνονται, έχουμε αύξηση της θετικότητας στο 2,7%. Τα δεδομένα από τα εργαστήριά μας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία αλλά και την Κρήτη επιβεβαιώνουν την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, ενώ παράλληλα σημειώνεται μια πολύ σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα. Η ανασκόπηση του επιδημιολογικού χάρτη δείχνει μια σημαντική αύξηση του φορτίου στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες και κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Εξαιρετικά μεγάλη η μεταδοτικότητα

Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα, που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρούμε αυτή την απότομη αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας, σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Αυτός είναι και ο λόγος που συστήσαμε τη χρήση είτε μάσκας υψηλής προστασίας, είτε διπλής μάσκας, ιδιαίτερα όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης, έγινε σαφές από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών, όπου η Όμικρον επικράτησε νωρίτερα από ότι στη χώρα μας, ότι ο χρόνος επώασης με την παραλλαγή Όμικρον, ο χρόνος, δηλαδή, που μεσολαβεί από την ώρα που θα εκτεθούμε μέχρι την ώρα που θα εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα είναι σημαντικά βραχύτερος.

Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον» είναι μικρότερη. Γι’ αυτό η επιτροπή αναθεώρησε τις οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας, υιοθετώντας εν μέρει και τις αντίστοιχες οδηγίες του CDC και κάνοντας χρήση του κανόνα 5 συν 5.

Οι νέες οδηγίες προτείνουν για τους νοσήσαντες, για αυτούς δηλαδή που βγαίνουν με θετικό τεστ ή και έχουν συμπτώματα, απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες. Εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να εξέλθουν και να κάνουν υποχρεωτικά, όμως, χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Τι ισχύει για την καραντίνα

Αναφορικά δε με την καραντίνα μετά από τη στενή επαφή με κρούσμα, για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, επίσης προτείνεται το μοντέλο του 5 συν 5. Καραντίνα δηλαδή για 5 μέρες και εργαστηριακό έλεγχο την 5η ημέρα μετά από την έκθεση.

Εφόσον και μόνο εφόσον το τεστ την 5η μέρα μετά την έκθεση βγει αρνητικό, τότε αυτός που έχει εκτεθεί, μπορεί να βγει από το σπίτι, αλλά και πάλι με μεγάλη προσοχή και κάνοντας χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 μέρες.

Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φοράνε μάσκα, προσέχουν τις επαφές τους, ιδιαίτερα με τα ευάλωτα άτομα και κάνουν και αυτά εργαστηριακό έλεγχο την πέμπτη μέρα μετά την έκθεση.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Όπως προκύπτει από τα νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η παραλλαγή «Όμικρον» διαφέρει σημαντικά και στην κλινική εικόνα. Αυτό εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν αυτή τη γνωστή μας απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό. Έτσι πολλοί που θα κολλήσουν την παραλλαγή «Όμικρον» θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα και όχι κορονοϊό.

«Ισχυρή είναι η σύσταση, να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε άμεσα στην διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού, ή και εργαστηριακού ελέγχου», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Αν και τα δεδομένα από τις άλλες χώρες όπου η «Όμικρον» επικράτησε νωρίτερα είναι αισιόδοξα και φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο, δεν μπορούμε, στην Ελλάδα, προς το παρόν να έχουμε εφησυχασμό».Και αυτό για δυο λόγους.

Πρώτον, γιατί η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της «Όμικρον» ήρθε ενώ τα νοσοκομεία μας είναι ακόμη επιβαρυμένα. Παρά την κάποια αποκλιμάκωση που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες τρεις βδομάδες, το φορτίο στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια και μια πληρότητα που αφορά το 53% στις απλές κλίνες, αλλά το 88% στις ΜΕΘ Covid, με 91% στην Αττική και 96% στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Δεύτερον. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρι να δούμε αν και στην Ελλάδα θα έχουμε την ίδια εικόνα, παρόμοια με αυτή που περιγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδείγματος χάριν. Ότι, δηλαδή, αυτό το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες. Και αυτό γιατί τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον».
Στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα, έχουμε περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε καν την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000 συμπολίτες μας, παρ’ όλο που έχουν κλείσει περισσότερους από έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση.

Ακόμα και οι εμβολιασμένοι να κάνουν τεστ

Από τις 100.000 πλήρως εμβολιασμένους που έχουν κλείσει το εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, τουλάχιστον οι 6 στους 10 έχουν ήδη προγραμματίσει και «αυτό είναι ένα ευχάριστο μήνυμα», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου και τόνισε:

«Όσο και πιο ήπια να φαίνεται, από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα από τις άλλες χώρες, να είναι η νόσος Covid εάν κάποιος νοσήσει από την παραλλαγή Όμικρον, ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

«Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας επαφές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να συναντήσουμε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Έτσι, πριν την οικογενειακή μας συνάντηση την Πρωτοχρονιά, αλλά και τις επόμενες γιορτινές ημέρες, είναι απαραίτητο, ανεξάρτητα με τον εμβολιασμό μας, να κάνουμε όλοι ένα αντιγονικό τεστ, πριν βγούμε. Οι νεαροί, που πιθανά έχουν εκτεθεί τις τελευταίες μέρες λόγω της αυξημένης κινητικότητας, καλό θα είναι να είναι διπλά προσεκτικοί ή, όπως είπε και η κυρία Υπουργός, να αποφύγουν να συναναστραφούν με ευάλωτους συγγενείς τους.

Ας μη ξεχνάμε, να κάνουμε αντιγονικά τεστ και στα παιδιά μας, που με το κλείσιμο των σχολείων από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν ξεφύγει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο του συστηματικού ελέγχου, που είχαμε όσο ήταν τα σχολεία ανοιχτά, αλλά και της καθημερινής χρήσης μάσκας.

Η χρήση των αντιγονικών τεστ αποτελεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερα εύχρηστο όπλο στα χέρια μας, καθώς τα τεστ αυτά προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα μέσα σε 5 λεπτά, και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας, ώστε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού τόσο στο φιλικό, όσο και στο οικογενειακό μας περιβάλλον.

Αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτήν της PCR, θέλω να υπενθυμίσω ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή έχουνε αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα, τα οποία έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα, είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουμε στο σπίτι, εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σημείο κοινού κρυολογήματος».

Υπενθύμισε επίσης, ότι «μόνο οι ανεμβολίαστοι, που νοσούν για πρώτη φορά, και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με ένα PCR. Γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουν να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR».

Η Μίνα Γκάγκα πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid. Και επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα ίσως με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR. Είναι πολύς ο κόσμος, πολύ μεγάλη αναμονή, πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία και είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι».

Παγκόσμια αναζωπύρωση πανδημίας

«Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι πλέον εμφανής. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 29 δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε 15 χώρες. Μέτρια βελτίωση, δηλαδή πάνω από 20%, παρατηρήθηκε σε 4 χώρες, ενώ σημαντική, πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 4 χώρες», διαπίστωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντικότατη επιδείνωση. «Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας, καταγράφηκαν 160% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υπερπενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων από τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 11%. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με κάποιες τάσεις σταθεροποίησης, ίσως μια ήπια επιδείνωση», σημείωσε. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος:

  • Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέχρι εχθές έδειξε μείωση περίπου 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο στα νοσοκομεία έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%.
  • Το ισοζύγιο εισιτηρίων- εξιτηρίων ανέβηκε πάνω από το 1,1. Φτάνει κοντά στο 1,2.
  • Όσον αφορά την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 85.000.000 συσκευές σε περίπου 7.500.000 πολίτες.
  • 66,7 εκατομμύρια δηλώσεις πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χτες βράδυ ήταν 241.000.

 Τα στοιχεία δείχνουν μειωμένη νοσηρότητα

Σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον», τα στοιχεία πλέον συγκλίνουν ότι το στέλεχος σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξ αιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι πολίτες που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι αναλογικά λιγότεροι από τα άλλα κύματα.

«Ένα βασικό στοιχείο είναι ότι όσο καλό και αν ακούγεται αυτό το στοιχείο για την δημόσια υγεία, δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Οι συμπολίτες μας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία, που είναι πολλαπλάσιος από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερπολλαπλάσιος από όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερπολλαπλάσια τους ερχόμενους μήνες και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση, άμεσα, όπου το σύστημα των ραντεβού τους υποδέχεται κατά προτεραιότητα».

Η αξιοπιστία των rapid test

Τα rapid, που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα. Όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης:

  • Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για την διαγνωστική τους αξιοπιστία έναντι της «Όμικρον», ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της «Όμικρον».
  • Ακούσαμε την ανακοίνωση του FDA ότι κάποια τεστ πιθανόν να έχουν μικρότερη ευαισθησία και το παρακολουθούμε από κοντά, χωρίς να έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στα χέρια μας.
  • Ωστόσο να επισημάνουμε ότι οι μεταλλάξεις της «Όμικρον» στην περιοχή που στοχεύουν τα rapid είναι δυο και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας της ανίχνευσής τους.
  • Οι μελέτες, λοιπόν, δείχνουν ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα.
  • Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid.
  • Η χρήση της PCR είναι σημαντική για την διάγνωση ατόμων, που έχουνε επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid, καθότι έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό.

Διαβάστε ακόμα:

Κικίλιας: Η ασφάλεια προαπαιτούμενο για να πάει καλά ο τουρισμός και το 2022

Εφορία: Οδηγός για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας άτοκα ή με επιτόκιο και περισσότερες δόσεις

Ερντογάν προς Τούρκους: Κρατήστε τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts