ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεταγραφές: Με 1000€ ελεύθεροι οι άνω των 19 ετών

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις μεταγραφές κυρίως λόγω της αλλαγής του νόμου με την ελευθέρας των άνω των 19 ετών αθλητών κατά τη θερινή περίοδο.

Υπάρχουν ομοσπονδίες όπως ο ΣΕΓΑΣ που είναι και η μεγαλύτερη, που ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει τον κανονισμό των μεταγραφών γιατί δεν έχουν πάρει έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αντιθέτως, έχουν προκηρύξει την έναρξη των μεταγραφών… Δηλαδή καλεί τα σωματεία να κάνουν τις κινήσεις τους και όταν υπάρξει κανονισμός να τις επισημοποιήσουν.

Το πρόβλημα με τις περισσότερες ομοσπονδίες δημιουργήθηκε γιατί ο νόμος επιτρέπει σε έναν αθλητή ή αθλήτρια που έχει συμπληρώσει το 19ο έτος της ηλικίας του τη χρονιά της θερινής μεταγραφικής περιόδου, να επιλέξει σε ποια ομάδα θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται. Πάνω σε αυτό διαμαρτυρήθηκαν η ΕΟΚ (μπάσκετ) και η ΕΟΠΕ (βόλεϊ) και τελικά η ελευθέρας έχασε κάπως την… ελευθερία της.

Με την προτροπή του μπάσκετ και του βόλεϊ, μπήκαν τα περίφημα «τροφεία» τα οποία μπορεί να απαιτήσει ένα σωματείο για να δώσει την ελευθέρας στον αθλητή. Περίπου ότι γινόταν και πριν από το νόμο Αυγενάκη, μόνο που τότε δεν πλήρωναν τροφεία, αλλά δικαστικά έξοδα. Πλέον αντί ο αθλητής ή αθλήτρια να προσφεύγει στο ΑΣΕΑΔ για να μένει ελεύθερος, πληρώνει την ομάδα του και πηγαίνει όπου θέλει.

Ο νόμος Αυγενάκη αφήνει το περιθώριο στις ομοσπονδίες αν θέλουν να επιλέξουν να βάλουν στον κανονισμό τους τα τροφεία και οι ομοσπονδίες με τη σειρά τους, αφήνουν τα σωματεία να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι τροφεία.

Στον κανονισμό μεταγραφών το ποσό που έχει θεσμοθετηθεί από την ΚΟΕ για την ελευθέρας είναι 1000 ευρώ και σύμφωνα με αυτό θα κινηθούν όλοι καθώς η ΓΓΑ κάνει λόγω για 700 ευρώ και η ΚΟΕ προσθέτει και το παράβολο.

Ουσιαστικά ο νόμος Αυγενάκη δίνει το περιθώριο στους αθλητές να αλλάξουν σωματείο αν το επιθυμούν, όμως δίνει και στα σωματείο τα δικαίωμα να επωφεληθούν από τη μεταγραφή.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts