ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με Ρώσους και Λευκορώσους το γκραν σλαμ της Μογγολίας

Όπως γνωστοποίησε η διεθνής ομοσπονδία τζούντο, θα επιτρέπεται κανονικά η συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων από το γκραν σλαμ του Ουλανμπατάρ (24-26 Ιουνίου) κι έπειτα, με την προϋπόθεση να αγωνίζονται χωρίς τα διακριτικά των χωρών τους.

του Αγαθοκλή Γαρδίκη
[email protected]

Η διεθνής ομοσπονδία στην προσπάθεια της να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους αθλητές της, αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο των αποκλεισμένων από την Ολυμπιακή επιτροπή αθλητών από την Ρωσία και την Λευκορωσία, ξεκινώντας από το τουρνουά της Μογγολίας. Ο πρόεδρος Μάριους Βίτσερ τόνισε χαρακτηριστικά πως «το τζούντο είναι ένα άθλημα με στόχο την εκπαίδευση» και πως «διδάσκει αρχές όπως ο σεβασμός, η φιλία και η αμοιβαία βοήθεια». Από αυτό προκύπτει το γεγονός πως η ομοσπονδία θα προσπαθήσει να αποφύγει την πολιτική παρέμβαση λόγω του πολέμου, καθώς και οποιαδήποτε μορφή διάκρισης απέναντι σε αθλητές ή εκπροσώπους του τζούντο. Αυτό συμβαδίζει με τα τελευταία λεγόμενα του προέδρου της Ολυμπιακής επιτροπής, Τόμας Μπαχ που αναφέρει ότι: «δεν είναι σωστό να επιβάλουμε κυρώσεις σε κάποιον μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου που έχει».

Στο γκραν σλαμ του Ουλανμπατάρ στα τέλη του Ιουνίου αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 200 τζουντόκα, ανάμεσα τους κι οι Ρώσοι σουπερστάρ Αρμάν Ανταμιάν (100κ) και Ταμερλάν Μπασάεφ (+100κ), έκαστοι στο νο2 στα rankings στις κατηγορίες τους. Ο Μπασάεφ στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2020, δευτεραθλητής κόσμου το 2021 και χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Τόκιο. Ο Ανταμιάν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Μινσκ το 2019, ενώ ακόμα στο παλμαρέ του διαθέτει πλήθος τίτλων και μεταλλίων από τα βαθμολογούμενα τουρνουά ανά τον κόσμο.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts