ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα | Έφυγε από την ζωή ο Νίκος Σκουλάς | ΦΩΤΟ

Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας άνθρωπος που λάτρευε και στήριζε τους νέους, ένας μοναδικής γλυκύτητας και πραότητας άνθρωπος, που λάτρεψε και υπηρέτησε τον ελληνικό Τουρισμό με πάθος και ανιδιοτέλεια, δεν είναι πια εδώ. Ο Νίκος Σκουλάς έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Οι αείμνηστοι Νίκος Σκουλάς και Τέλης Διβάνης και ο γράφων Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, το 1996, στην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγαπούσε πολύ την Κρήτη και ζούσε κατά διαστήματα στο νησί. Ο Νίκος Σκουλάς το τελευταίο διάστημα μετά και την περιπέτεια  με τον κορωνοϊό, αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα που επιβάρυναν την εξέλιξη της υγείας του και υπέκυψε τις πρωινές ώρες σήμερα, στην Αθήνα, όπως επιβεβαίωσε στο Cretalive ο δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Μάλιστα πριν από λίγες μόλις ημέρες είχε δημοσιεύσει άρθρο στην ιστοσελίδα της εταιρίας συμβούλων που διατηρούσε, ενώ ακόμη και χθες δημοσίευε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όντας ενεργός πολίτης και όχι πολιτικός όπως έλεγε. Όπως μάλιστα έγραφε χαρακτηριστικά: “Προσπάθησα να είμαι καλός άνθρωπος και καλός πολίτης. Ίσως δεν τα κατάφερα. Έκανα πολλά λάθη, όχι από πρόθεση αλλά από ελλιπή εμπειρία και κρίση. Εύχομαι να μη με μιμηθείτε  σ´αυτά”.

Ο Νίκος Σκουλάς γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης το 1934.

Σε τρυφερή ηλικία είχε την ατυχία να βιώσει τη ναζιστική θηριωδία και τον αδελφοκτόνο εμφύλιο.

Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, χρειάστηκε να εργάζεται παράλληλα, πράγμα που, ως σήμερα, θεωρεί  την πιο σημαντική του παιδεία. Το 1960 πήγε στον Καναδά όπου ανέπτυξε μια εικοσαετή καριέρα στο management.

Για περισσότερο  από μισό αιώνα, ο Nίκος Σκουλάς απασχολήθηκε στον Καναδά και στην Ελλάδα ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε πολλούς τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ένα μείζον μέρος της επαγγελματικής του εξέλιξης αφιερώθηκε στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, στον τουρισμό και στην εκπαίδευση ιδιοκτητών-διευθυντών και στελεχών επιχειρήσεων.

Κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων: Υπεύθυνος της Γραμματείας Προβληματικών Επιχειρήσεων, Γενικός Γραμματέας Ε.Ο.Τ. (δύο θητείες), Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και Υπουργός Τουρισμού.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την 22α Απριλίου 1967 (την επομένη του ξενοκίνητου πραξικοπήματος των επίορκων συνταγματαρχών) μαζί με μια ευάριθμη ομάδα πατριωτών Ελληνοκαναδών μεταναστών (και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της Καναδικής Κοινωνίας) ίδρυσαν την Επιτροπή Αγώνα για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Canadian Committee for a free Greece στο Τορόντο που γρήγορα ξαπλώθηκε παντού με σημαντική δράση και αγωνίστηκε για την αποφυλάκιση του Ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου.

Αμέσως μετά, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Απελευθερωτικου Κινήματος (ΠΑΚ) στη Σουηδία το αρχηγείο του οποίου μεταφέρθηκε στο Τορόντο αργότερα με τη μετακόμιση του Ανδρέα στον Καναδά. Ο ΝΣ συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΚ ως μέλος και Γραμματέας .

Μετά την πτώση της χούντας, ακολούθησε τον Ανδρέα στην Ελλάδα όπου είχε ηγετικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και επέστρεψε στη δουλειά του στον Καναδά.

Συμμετείχε ως Γραμματέας στην Επιτροπή Σύνταξης της ιστορικής Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη που καθιέρωσε τις Καταστατικές Αρχές, Αξίες και Πολιτικούς και Κοινωνικούς Στόχους του ΠΑΣΟΚ.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με την σύζυγό του Λουϊζ Σκουλά | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύτηκε από τον Ανδρέα τον Φεβρουάριο του 1982 ως Εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος:

  1. Υπεύθυνος της Γραμματείας Προβληματικών Επιχειρήσεων
  2. Δύο θητείες ως Γ. Γ. του ΕΟΤ.
  3. Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και
    4. Πρώτος Υπουργός Τουρισμού με την ίδρυση του νέου Υπουργείου.

Στις πιο σημαντικές δραστηριότητές του περιλαμβάνονται και οι εξής:

  • Υπήρξε ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του πρώτου ιδιωτικού σταθμού τηλεόρασης MEGA Channel
  • Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Olympic Cruises
  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ξενοδοχειακής αλυσίδας Α.Ξ.Ε. Αστήρ και
  • Πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΛΚΕ) ενός δημοσίου συμφέροντος οργανισμού, (one stop shop) για την προώθηση των επενδύσεων.

Επί 30 χρόνια, διηύθυνε το «Εργαστήρι Ηγετικών Στελεχών», το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 1985, με σκοπό την οργάνωση και διεξαγωγή πρότυπων προγραμμάτων εκπαίδευσης μάνατζμεντ για ιδιοκτήτες και στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2004 έως το 2009 ήταν ο Πρόεδρος του Minoan International College (πρώην TRINITY), ενός αγγλόφωνου εκπαιδευτικού ιδρύματος για πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στο Τουριστικό και Ξενοδοχειακό Μάνατζμεντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Είχε τη γενική επιμέλεια του βιβλίου του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα». Συνέγραψε το βιβλίο «Η Ανθρώπινη Όψη της Ηγεσίας». Με την Κυριακή Οικονομάκη συνέγραψε το βιβλίο «Διαχείριση και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων». Tα πιο πρόσφατα συγγραφικά του πονήματα είναι «Το Εγχειρίδιο του Μικρού και Μεσαίου Επιχειρηματία», Εκδόσεις NSA» και το βιβλίο «Ηγεσία, Μάνατζμεντ, Ομαδικότητα – Το Τρίπτυχο της Επιτυχίας», Εκδόσεις NSA και με τη Μανουέλα Σκουλά, το « Εγχειρίδιο για την επιτυχή λειτουργία του Σουπερμάρκετ».

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Υπήρξε ο ιδρυτικός Πρόεδρος της «Λέσχης Φίλων του Ελαιολάδου – Φίλαιος», Γραμματέας της «Τράπεζας Τροφίμων» ενός Ιδρύματος για την καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης,  είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης και Αντιπρόεδρος στο «Κίνημα Πολιτών – Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

Ήταν πανrρεμένος με τη Λουίζ Κάρολ Μαβεάλ τα τελευταία 45 χρόνια. Έχει τρία παιδιά και οχτώ εγγόνια.

“Αγαπημένε μου Νίκο.
Γνώριζα ότι θα έρθει κάποια ημέρα η δύσκολη αυτή στιγμή.
Έχω τόσα πολλά που θυμάμαι από εσένα.
Μα ποιο πολύ απ’ όλα έχω να θυμάμαι την καλοσύνη, την γλυκύτητα, την αγάπη και τις διδαχές σου.
Ήσουν πάντα με ένα χαμόγελο στο στόμα.
Δεν άκουσα ποτέ από εσένα κακιά κουβέντα, ακόμη και γι’ αυτούς που σε πολεμούσαν.
Μου έκανες την μέγιστη τιμή να μου ζητήσεις να αναλάβω μοναδικός σύμβουλός σου στην τελευταία σου κυβερνητική θητεία, σε πολύ νεαρή ηλικία.
Έμαθα τόσα πολλά κοντά σου.
Έμαθα να ακούω τους ανθρώπους.
Θυμάσαι στην Σαντορίνη που παραλίγο να χάσουμε το αεροπλάνο, γιατί ήθελες να ακούσεις και τον τελευταίο ομιλητή – σχολιαστή σε ημερίδα για τον Τουρισμό;
Θυμάμαι πριν μερικούς μήνες την χαρά σου όταν σου έστειλα τις φωτογραφίες που δημοσιεύω σήμερα.
Θυμάμαι μόλις πριν λίγες ημέρες τα σχόλια σου για τα πολιτικά δρώμενα…
Θυμάμαι την φωνή σου να με καλείς για να σχολιάσεις, πάντα επαινετικά, κάποιο κείμενο μου.
Νίκο μου ήσουν ένα σπουδαίο κομμάτι της ζωής μου, που αποχωρίζομαι με μεγάλο πόνο.
Την αγάπη και την σκέψη μου στην Λουίζ, την Μανουέλα, το Νικόλα, αλλά και τα δύο σου παιδιά στον Καναδά.
Καλή αντάμωση φίλε μου.
Είμαστε όλοι φτωχότεροι.

Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης”.

The post Μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα | Έφυγε από την ζωή ο Νίκος Σκουλάς | ΦΩΤΟ appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts