ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή «ανάσα» για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία (γράφημα)

Οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας βελτιώθηκαν ελαφρώς τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα συρρίκνωση αυτό το τρίμηνο.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 82,9 από 82,7 τον Αύγουστο – λίγο χειρότερα από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών επίσης υποχώρησε.

«Δεν καταρρέει, αλλά δεν σταθεροποιείται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Clemens Fuest στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η οικονομία της Γερμανίας δυσκολεύεται να βγει από αυτή την ύφεση ή τη στασιμότητα. Αυτό που βλέπουμε στα στοιχεία είναι ένα μικτό πακέτο».

Αφού υπέστη ύφεση το εξάμηνο έως τον Μάρτιο και έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία της Γερμανίας πιθανότατα συρρικνώνεται και πάλι, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. Αυτό την καθιστά τη μόνη μεγάλη χώρα της ευρωζώνης της οποίας η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί φέτος.

Η κλίμακα των προβλημάτων της Γερμανίας έχει επίσης εντείνει τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της. Μεταξύ των προκλήσεων είναι η μείωση του εργατικού δυναμικού, η ανάγκη μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και η υπερβολική εξάρτηση από τους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα.

Σε μια περαιτέρω ένδειξη αδυναμίας, οι επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global την Παρασκευή έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε για τρίτο μήνα τον Σεπτέμβριο, εν μέσω αδύναμης ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες. Ο τομέας της μεταποίησης βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση τον τελευταίο καιρό.

Υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία, σύμφωνα με τον Fuest, ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων.

«Αναμένουμε ότι η καταναλωτική ζήτηση θα σταθεροποιηθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε. «Η προοπτική ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, θα έχει επίσης σταθεροποιητική επίδραση».

Όμως, με την οικονομία να αντιμετωπίζει δυσκολίες, η υποστήριξη προς την κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς υποχώρησε ιστορικό χαμηλό του 17% σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή η Bild am Sonntag. Πρόκειται για  8,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το συνδυαστικό αποτέλεσμα του τριμερούς συνασπισμού στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Το ακροδεξιό AfD, εν τω μεταξύ, εκτινάχθηκε στο 22% σε μια ανησυχητική εξέλιξη για τα δημοκρατικά κόμματα και τους επενδυτές.

«Οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Fuest. «Υπάρχει πολλή γραφειοκρατία. Και το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση καταφέρνει να το αντιστρέψει αυτό, να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο. Αν το κάνει, τότε υπάρχουν δυνατότητες στη Γερμανία».

Διαβάστε ακόμη

Ο νέος Proedros, η μεγάλη επιστροφή (του Νίκου Παππά), ο κανονικός ΣΥΡΙΖΑ (τι πάθαμε, αδέλφια), το Μαξίμου και μια ωραία ατμόσφαιρα…

 

Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στο deal €1,6 δισ. της Booking με την Etraveli

Ebury: Το ράλι του δολαρίου συνεχίζεται λόγω της «επιθετικής παύσης» της Fed

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts