ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Το 40% κινδυνεύει με πτώχευση από τα χρέη της πανδημίας

Τι αναφέρθηκε στην υβριδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που συνδιοργάνωσαν σήμερα η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ

Οι προκλήσεις στην «Επόμενης Γενιάς Στρατηγική για τις ΜμΕ» αποτέλεσαν το θέμα υβριδικής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EOKE) που συνδιοργάνωσαν σήμερα η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκτενούς διαλόγου που διεξάγεται στους επιχειρηματικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από τη δεύτερη Γνωμοδότηση που υιοθέτησε η ΕΟΚΕ τον Σεπτέμβριο 2020, αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η «Επόμενης Γενιάς Στρατηγική για τις ΜμΕ».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, τόνισε πως οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ιδίως οι πολύ μικρές, εξωθούνται σε έναν απότομο μετασχηματισμό μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

«Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αιωρούνται μεταξύ της βραχυπρόθεσμης, λόγω υποχρεώσεων, βιωσιμότητάς τους και του μεσοπρόθεσμου μετασχηματισμού τους. Η αναγκαία συνθήκη για να ατενίσουν με προοπτική το μέλλον, και να ενταχθούν οργανικά στην Κοινή Αγορά, είναι η βελτίωση της πρόσβασής τους στους χρηματοδοτικούς πόρους. Αυτό απαιτεί επεξεργασίες, εξειδικευμένες προτάσεις και συγκροτημένες πολιτικές», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, υπογράμμισε ότι η επόμενη Γενιά Στρατηγικής για τις Ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεκινά από τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία και φέρνει μπροστά στον κίνδυνο πτώχευσης το 40% των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οφείλει να συμπεριλάβει νέες διαστάσεις, που συνθέτουν έναν κόσμο που πλέον αλλάζει ραγδαία σε πολλαπλά επίπεδα. Έναν κόσμο περισσότερο ψηφιακό, περισσότερο παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο, αλλά ταυτόχρονα και εξίσου ευάλωτο και ασταθή απέναντι σε νέες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση και η ενεργειακή αυτάρκεια», ανέφερε.

Τη βασική παρουσίαση των θέσεων της ΕΟΚΕ έκαναν η εισηγήτρια ΕΟΚΕ για τις Γνωμοδοτήσεις ΜμΕ, Μιλένα Ανγκέλοβα, και ο συνεισηγητής και εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στην ΕΟΚΕ, Παναγιώτης Γκόφας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε το μέλος της Ομάδας Μελέτης της ΕΟΚΕ για τη νέα Στρατηγική και εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ σε αυτήν, Δημήτρης Δημητριάδης.

Στις δύο θεματικές ενότητες της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΟΚΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και εμπειρογνωμόνων από τα επιστημονικά Ινστιτούτα ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ και ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, αναλύθηκαν αφενός η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοοικονομική στήριξη, αφετέρου οι τρόποι που η πανδημία μπορεί να μετατραπεί σε καταλύτη αλλαγής και μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς μια βιώσιμη και ψηφιακή οικονομία.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη

Ήρθε η ώρα της εφορίας για τα αναδρομικά του 2019

Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022

Προσφορά Ellington – TΜΕΔΕ για την Τράπεζα Αττικής

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts