ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υπό το φόβο νέων lockdowns

Συνολικά τα κέρδη του γ΄ τριμήνου για τις εταιρείες του STOXX 600 αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 36,7% σε ετήσια βάση

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, εν μέσω ανησυχιών ότι θα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού θα επιφέρουν νέα lockdowns κι ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για μια εμπορική συμφωνία για μετά το Brexit.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε 0,09%, με τον κλάδο της υγείας να καταγράφει τις περισσότερες απώλειες, μετά την αναστολή των δοκιμών από τις Johnson&Johnson και Eli Lilly σε εμβόλιο και φάρμακο για τον κορωνοϊό.

Ο φόβος των περιοριστικών μέτρων εντάθηκε (στο κλείσιμο των χρηματιστηρίων η Γαλλία δεν είχε ανακοινώσει ακόμη την απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες), αφότου ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε επέβαλε την Τρίτη νέους περιορισμούς σε συγκεντρώσεις, εστιατόρια, αθλητικές και σχολικές δραστηριότητες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,58%, καταγράφοντας την 3η διαδοχική πτωτική ημέρα, εν μέσω της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης για τα νέα περιοριστικά μέτρα ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης.

Στο μεταξύ, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε απότομα τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν, κυρίως λόγω της πτώσης της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, παρόλο που περιορίστηκε σε κάποιο βαθμό από την υψηλότερη παραγωγή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Η μετοχή της ιταλικής Atlantia σημείωσε άνοδο 9,2%, μετά την έναρξη αποκλειστικών συνομιλιών έως τις 18 Οκτωβρίου με την κρατική τράπεζα Cassa Despositi e Prestiti για πώληση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, στους αυτοκινητοδρόμους.

Κέρδη 6,5% παρουσίασε η μετοχής της εταιρείας παραγγελίας τροφίμων Just Eat Takeaway.com, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 46% στις παραγγελίες το γ΄ τρίμηνο.

Συνολικά, τα κέρδη του γ΄ τριμήνου για τις εταιρείες του STOXX 600 αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 36,7% σε ετήσια βάση, σε σχέση με την πτώση 50,8% το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts