ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιούλερ (ΕΚΤ): H Τράπεζα ίσως αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν λήξει το PEPP

Μια επιλογή θα είναι να αυξηθούν οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) πάνω από τα 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων όταν το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) λήξει, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε μία αύξηση, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας Μάντις Μιούλερ.

Αν και η ανάκαμψη της Ευρωζώνης αναμένεται να επιτρέψει στην ΕΚΤ να τερματίσει το πρόγραμμα για την πανδημία ύψους 1,85 τρισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2022, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα συζητήσουν πώς να αποφύγουν τον κίνδυνο εκτροχιασμού της ανάκαμψης όταν αποσύρουν την έκτακτη στήριξη.

Μια επιλογή θα είναι να αυξηθούν οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) πάνω από τα 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, δήλωσε ο Μιούλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι δηλώσεις του δείχνουν τη δύσκολη συζήτηση που έχουν μπροστά τους οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν στελέχη της κεντρικής τράπεζας που ανησυχούν ότι η επιστροφή στο καθεστώς προ της πανδημίας θα πλήξει ιδιαίτερα τις υπερχρεωμένες χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να τα καταφέρουν χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: Στην τελική ευθεία για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης – Οριστικοποιούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Ο οικονομολόγος Αθ. Τορουνίδης αναλαμβάνει προσωρινά πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων

ΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη 8Κ/2021 για 120 μόνιμες θέσεις

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts