ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν – Δεν είναι στο τραπέζι η αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία

Η αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας «δεν είναι στο τραπέζι», διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν είπε ότι ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη δίωρη βιντεοκλήση τους χθες, ότι οι οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι άνευ προηγουμένου, εάν εισβάλλει στην Ουκρανία και ότι είναι «βέβαιος ότι ο Πούτιν έλαβε το μήνυμα».

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ΗΠΑ «δεν θα χρησιμοποιήσουν μονομερώς βία» κατά της Ρωσίας στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ελπίζει μέχρι την Παρασκευή να γίνει μια ανακοίνωση σχετικά με συναντήσεις, σε υψηλό επίπεδο, με τη Ρωσία και τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ ώστε «να συζητηθούν οι ανησυχίες» της Μόσχας και αν θα μπορούσαν να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί ώστε «να πέσει η θερμοκρασία στο ανατολικό μέτωπο».

Οι ΗΠΑ έχουν ηθική και νομική υποχρέωση να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ εάν δεχτούν επίθεση, όμως αυτή η υποχρέωση δεν επεκτείνεται και στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Τι είχε ζητήσει ο υπουργός Άμυνας στην Ουκρανία

Να σημειώσουμε ότι χθες ο Ολέκσι Ρέζνικοφ, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας μίλησε για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι θα ακολουθήσει πραγματικό «λουτρό αίματος», ενώ προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν και Ρώσοι που θα επιστρέψουν σε φέρετρα», εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για τις κινήσεις στρατιωτών στα σύνορα των δύο κρατών.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός έχει υποβάλει αίτηση για επιπλέον ενίσχυση σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού από τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της υλικής υποστήριξης και της μετεκπαίδευσης του συνόλου των εναέριων και ναυτικών δυνάμεων της χώρας.

«Δεν χρειαζόμαστε στρατιώτες, επειδή θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο δίκαιο να πεθάνουν Αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία. Όχι, δεν τους χρειαζόμαστε», υποστήριξε στο CNN.

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts