ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Προειδοποίησα τον πρόεδρο της Κίνας για τυχόν παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε πως προειδοποίησε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εναντίον του κινδύνου μαζικής φυγής επενδυτών σε περίπτωση που το Πεκίνο παραβιάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Γιγαντιαίο λάθος»

Σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και επρόκειτο να μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως εξήγησε στον κ. Σι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ότι η παραβίαση των κυρώσεων θα ήταν «γιγαντιαίο λάθος», διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει μέχρι τώρα καμιά ένδειξη πως η Κίνα υποστηρίζει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια προμηθεύοντας οπλισμό στη Μόσχα.

Δείτε ακόμα – Ουκρανία: Το Κίεβο λέει πως δεν έχει νόημα να γίνουν τώρα συνομιλίες ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι

«Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Σι – διόλου για να τον απειλήσω, απλώς για να του πω (…) ότι αν νομίζει πως οι Αμερικανοί και οι άλλοι θα συνέχιζαν να επενδύουν στην Κίνα, αν αυτή παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, πιστεύω πως θα διέπραττε γιγαντιαίο λάθος», είπε ο κ. Μπάιντεν.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως αυτοί (σ.σ.: οι Κινέζοι) πρόσφεραν όπλα ή άλλα πράγματα που χρειάζεται η Ρωσία», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Δεν πρόκειται για νέο ψυχρό πόλεμο

Εξάλλου, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέκλεισε την ιδέα ότι η συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία σημαίνει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν νέο είδος ψυχρού πολέμου.

«Δεν πιστεύω πως πρόκειται για νέο ή πιο περίπλοκο ψυχρό πόλεμο», έκρινε.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και η σύρραξη συνεχίζει να μαίνεται.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΗΓΗ in.gr

Related Posts