ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόρις Τζόνσον για COP26: Αν αποτύχει η Γλασκώβη, θα αποτύχουν όλα

Τι είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα – Προβληματισμός για τη στάση της Γαλλίας στην αλιεία – «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Βρετανίας», απαντά ο Μακρόν

Την προειδοποίηση ότι αν αποτύχει η COP26 θα αποτύχουν όλα, έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, επιμένοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι χώρες να αναλάβουν δράση.

«Αν αποτύχει η Γλασκώβη, θα αποτύχουν όλα», τόνισε ο Βρετανός ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη, μετά τη λήξη της συνόδου της G20.

«Επιτύχαμε λογικές προόδους στην G20 […], αλλά δεν αρκεί αυτό», πρόσθεσε. «Οι πιθανότητες προόδου στη Γλασκώβη» επαφίενται στη βούληση των συμμετεχόντων, τόνισε.

Αναφερόμενος στη διαμάχη του Λονδίνου με το Παρίσι για την αλιεία μετά το Brexit, είπε ότι η χώρα του δεν έχει αλλάξει στάση και ότι προβληματίστηκε ακούγοντας πως η Γαλλία θέλει να τιμωρηθεί η χώρα του επειδή αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για την αλιεία, πρέπει να σας πω ότι η θέση μας δεν άλλαξε. Πρέπει να πω ότι προβληματίστηκα διαβάζοντας μια επιστολή του Γάλλου πρωθυπουργού, ο οποίος ζητούσε ξεκάθαρα να τιμωρηθεί η Βρετανία επειδή έφυγε από την ΕΕ», είπε στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα σήμερα στη Ρώμη, Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Βρετανίας»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε ότι θα ληφθούν μέτρα από την Τρίτη, εφόσον το Λονδίνο δεν δεχτεί την «αποκλιμάκωση» που προτείνει το Παρίσι.

«Αν οι Βρετανοί δεν κάνουν καμία κίνηση, τα μέτρα [σ.σ. που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα] θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου», ανέφερε προσθέτοντας ότι «ελπίζει πως αύριο θα υπάρξει μια θετική ανταπόκριση».

«Δεν θέλω την κλιμάκωση. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Δεν θέλω να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω αντίποινα, επειδή αυτό δεν θα βοηθούσε τους αλιείς μας» είπε ο Μακρόν. «Δώσαμε στην ομάδα του πρωθυπουργού [σ.σ. Τζόνσον] ένα έγγραφο», που εξηγεί πώς θα εργαστούν οι δύο πλευρές για την επίλυση του προβλήματος. «Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Βρετανίας», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Μέσα στον Νοέμβριο όλα έτοιμα για τα φθηνά δάνεια

Μπλοκαρισμένες λόγω οφειλών 6 στις 10 συντάξεις επαγγελματιών

G20: Καλές προθέσεις, ελάχιστες δεσμεύσεις στη Διακήρυξη για το κλίμα

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts