ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μytilineos: Οι δράσεις ESG διαπερνούν το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας

«Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστo στοιχείο της μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής στρατηγικής της MYTILINEOS. Είναι η κινητήρια δύναμη μέσω της οποίας η Εταιρεία φιλοδοξεί να παραμείνει ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου, να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνεργασίες να συμβάλει σε ένα νέο αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, όπως έχει αποτυπωθεί και μέσω των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης», επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, στην εισαγωγική Εκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2021.

Πέρσι ήταν μια χρονιά ορόσημο στον τομέα του ESG για τη Μytilineos καθώς ήταν η πρώτη βιομηχανία που δεσμεύτηκε για συγκεκριμένους στόχους απανθρακοποίησης για το 2030 και το 2050. Επιπλέον, ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ενσωμάτωσαν πλήρως τα σύγχρονα κριτήρια αξιολόγησης στη συνολική της στρατηγική και καθιερώθηκε μέσα από τη συνολική πρόοδο ως μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον κόσμο.

Πρόκειται για ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται με την εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος CO2 σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής της λειτουργίας σε ποσοστό 90%, αλλά και με την ολοκλήρωση συστήματος αναγνώρισης των πηγών και του υπολογισμού των ρύπων Scope 3, σε όλα τους επιχειρηματικούς τομείς της εταιρείας. Ηδη η εταιρεία εμφανίζει μείωση 12,4% των εκπομπών ρύπων αξιοποιώντας τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η έκθεση

«Με βάση αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε στη δημιουργία μακροπρόθεσμης βιώσιμης αξίας για τους μετόχους και τις υπόλοιπες ομάδες των Κοινωνικών μας Εταίρων μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης στην άσκηση της δραστηριότητάς μας, που συνδυάζει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τη βιομηχανική ανάπτυξη και την κερδοφορία πάντα με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας», τονίζει σε άλλο σημείο ο επικεφαλής της εταιρείας.

Η ετήσια Εκθεση επικεντρώνεται στην ανάλυση του τρόπου που διαχειρίζεται η Mytilineos κάθε ουσιαστικό θέμα Βιώσιμης Ανάπτυξης κατά την άσκηση της δραστηριότητάς της, αλλά και στη σημαντική πρόοδο της επίδοσής της, όπως αξιολογείται από τους διεθνείς οργανισμούς με βάση κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβέρνησης (ESG), αλλά και με αντίστοιχες διακρίσεις όπως η αναγνώρισή της από τη Sustainalytics, ως ένας από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους ESG Raters παγκοσμίως και ως μία από τις «Κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες» για την ESG επίδοσή της.

Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και η ανανεωμένη νοοτροπία και κουλτούρα της εταιρείας είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της διοίκησης. Στο νέο σύστημα διακυβέρνησης Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εταιρείας ξεχωρίζουν η δημιουργία Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης του Διοικητικού Συμβουλίου, της Γενικής Διεύθυνσης Αειφόρου Ανάπτυξης και Εταιρικής Διακυβέρνησης καθώς και ειδικής ομάδας Sustainability ESG ανά τομέα δραστηριοτήτων.

Σήμερα, το 55% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχεται από επιλέξιμες δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας Βιώσιμων Επενδύσεων. Μία από τις βασικότερες δραστηριότητες που συμβάλλουν άμεσα στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι το επενδυτικό πρόγραμμα για τις ΑΠΕ που έχει ανακοινώσει μέχρι το 2030 η Μytilineos.
Eκτός από το «πρασίνισμα» του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και τη συμβολή του στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης αποτελεί και βασικό πυλώνα της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα για να πετύχει τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Η εταιρεία προχώρησε επίσης πέρσι σε μια σειρά σημαντικών επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας πράσινου αλουμινίου, με στόχο η εταιρεία να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση αλλά και στις φιλόδοξες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Μεγάλη έμφαση επίσης η Mytilineos δίνει στην ανάπτυξη των έργων βιώσιμης ανάπτυξης που πέρα από την κατασκευή θερμικών σταθμών και επιλεγμένων έργων εστιάζει και σε έργα που συμβάλλουν στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης όπως η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τα υβριδικά και off grid υβριδικά έργα, τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κ.ά. Τελευταία πρωτοβουλία αποτελεί το πρότζεκτ «smart cities» για υπηρεσίες, προϊόντα και εφαρμογές που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες και οικισμούς με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και έξυπνων κοινωνιών.

Η έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης περιγράφει αναλυτικά και τους κλιματικούς στόχους της εταιρείας που υποστηρίζονται από 10 βασικές πρωτοβουλίες και 50 επιμέρους δράσεις σε όλους τους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, τη συμβολή της στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ατζέντα 2030) καθώς στην εθνική οικονομία και την απασχόληση.

Διαβάστε ακόμη:

Από εφοπλιστής, επικεφαλής σε κέντρο αποτοξίνωσης στην Αντίγκουα (pics + vid) 

Πάνος Δάβαρης: Βγαίνει στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο (pics) 

Η απίθανη ιστορία του Δανού που κέρδισε 120 εκατ. ευρώ στο Eurojackpot 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts