ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αναδρομικά: Περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι διεκδικούν πάνω από 4 δισ. ευρώ

Αν οι συνταξιούχοι δικαιωθούν από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα αναδρομικά που θα λάβουν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ

Περίπου 4 δισ. ευρώ συνολικά περιμένουν να λάβουν αναδρομικά περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Από τα τέλη Ιουνίου η σταδιακή καταβολή σε αναδρομικά και αυξήσεις έχει ξεκινήσει στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ μέχρι τα τέλη Ολτωβρίου θα έχει γίνει ο νέος υπολογισμός 29.032 συντάξεων.

Η καταβολή των ποσών θα γίνει σταδιακά με εμβόλιμες πληρωμές.

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά και  οι αυξήσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016)
  • Για τις 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν.
  • Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (περίπου το 20% από αυτούς δικαιούται αναδρομικά και αυξήσεις)

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις περίπου 350.000 συνταξιούχων, οι οποίες ανέρχονται σε 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Από το ΣτΕ αναμένεται και απόφαση και για τις περικοπές σε δώρα και επιδόματα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και για τις μνημονιακές περικοπές στις επικουρικές, κατά το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Στην περίπτωση θετικής απόφασης, δικαιούχοι θα είναι μόνο όσοι έχουν κάνει προσφυγή. Τα νέα αναδρομικά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 2,5 δισ. ευρώ, αναλόγως τις λεπτομέρειες της απόφασης και τις παραγραφές.

Επίσης, αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά στο Δημόσιο, καθώς και για τις περικοπές των συντάξεων, της κατάργησης των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) και του χρόνου παραγραφής (2τής ή 5ετής) των αξιώσεων των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Η υπόθεση συζητήθηκε πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Η απόφαση αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου και αφορά σε περίπου 60.000 ανάλογες υποθέσεις που έχουν παγώσει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Οι διεκδικήσεις για τα αναδρομικά των επικουρικών φτάνουν τα 723 εκατ. ευρώ και το 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αν οι συνταξιούχοι δικαιωθούν και από τα δύο ανώτατα δικαστήρια, τα αναδρομικά που θα λάβουν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, με έξι νέες αποφάσεις από το Πρωτοδικείο Αθηνών, η κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει αναδρομικά δώρων και επικουρικών σε όλους τους συνταξιούχους, συμπληρωματικό εφάπαξ στους απόστρατους και αυξημένους μισθούς σε όλους τους εν ενεργεία πανεπιστημιακούς.

Διαβάστε ακόμη

Καραβίας στο Time: Ελκυστική για τους επενδυτές η Ελλάδα – Και το 2022 θα είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης

Πώς η Evergrande «βύθισε» την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων – Πόσα δισ. έχασαν σε μια μέρα

Reuters: Κοινός φορτιστής για κινητό, ακουστικά και tablet από την Κομισιόν

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts