ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας – Στο ναδίρ η στερλίνα

Κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE), συνεχίζοντας την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού (9,9% τον Αύγουστο), ο οποίος κινείται πέντε φορές άνω του στόχου (2%).  

Πιο συγκεκριμένα, το κύριο επιτόκιο της ΒοΕ διαμορφώνεται πλέον στο 2,25%, ένα επίπεδο το οποίο έχει να καταγραφεί από το 2008. Την ίδια ώρα, η σημερινή αύξηση αποτελεί την έβδομη συνεχόμενη -δείγμα της κλιμακούμενης ανησυχίας για το εν εξελίξει κύμα ανατιμήσεων. 

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, πέντε μέλη της νομισματικής επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ τρία μέλη ζήτησαν ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση (75 μονάδες βάσης). Μόλις ένας τραπεζίτης, αντίθετα, ψήφισε υπέρ μιας αύξησης των 25 μονάδων βάσης.  

Η νέα επιθετική κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας, βέβαια, έρχεται κόντρα στις εντεινόμενες προκλήσεις της καταρρέουσας στερλίνας, των σεναρίων περί ύφεσης, αλλά και της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης, η οποία πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η στερλίνα βουλιάζει σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, διολισθαίνοντας στα επίπεδα του $1,12, δηλαδή το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.  

Η κατρακύλα του εθνικού νομίσματος συνδέεται άρρηκτα αφενός με τα σενάρια ύφεσης της οικονομίας, αφετέρου με την ισχυρή ενδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας συνιστά παραδοσιακό καταφύγιο των επενδυτών. 

Φυσικά, η BoE δεν είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα, η οποία επιλέγει να αυξήσει τα επιτόκια, «θυσιάζοντας» τον ρυθμό ανάπτυξης. Το βράδυ της Τετάρτης η Federal Reserve (ΗΠΑ) αναθεώρησε κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια (3% – 3,25%), ενώ το πρωί της Πέμπτης η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έβαλε τέλος στην μακρά εποχή των αρνητικών επιτοκίων (αύξηση κατά 75 μονάδες).  

Όσον αφορά τη -δική μας- Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είναι σαφές ότι η πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί (το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 1,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75%), καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει το ευρώ να αποδυναμώνεται περαιτέρω (0,99 δολάριο/ευρώ) και τον πληθωρισμό να ξεπερνάει το 10% (9,1% τον Αύγουστο).   

Διαβάστε επίσης

Η αλά τούρκα ΜΚΟ και ένα… ξεπλυματάκι, το «όχι» του Ολλανδού και το σχολείο στο Ελληνικό

Σε νέο ιδιοκτήτη η οικία-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (pics)

Σπάει τα «κοντέρ» στα Airbnb η Ελλάδα, με 133.575 καταχωρήσεις καταλυμάτων (διαγράμματα)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts