ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες πιέσεις στο ευρώ, χάνει ξανά το $1

Κάτω του ορίου του 1 δολαρίου υποχωρεί την Παρασκευή το ευρώ, το οποίο εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις λόγω αφενός της ισχυροποίησης του αμερικανικού νομίσματος, αφετέρου της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. 

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης καταγράφει πτώση κατά 0,42% και καθορίζεται στο 0,9957 δολάριο ανά ευρώ, παραμένοντας πολύ κοντά στα πολυετή χαμηλά του 0,98 δολαρίου.   

Η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθούν να απειλούν την Ευρωζώνη με τον κίνδυνο της επιβράδυνσης ή και της ύφεσης, κάτι που καθιστά εξαιρετικά επιφυλακτικούς τους επενδυτές απέναντι στα ευρωπαϊκά assets.  

Από την άλλη πλευρά, η πρόθεση της Federal Reserve να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια (ήδη βρίσκονται στο 2,25% – 2,50%) παρέχει ισχυρή στήριξη στο δολάριο, το οποίο από τις αρχές του 2022 έχει ενισχυθεί τουλάχιστον κατά 15% σε σχέση με το ευρώ. 

Ας σημειωθεί ότι το δολάριο λειτουργεί παραδοσιακά ως επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, καθώς προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα στους επενδυτές.

Η στερλίνα, στο μεταξύ, σημειώνει περαιτέρω πτώση κατά 0,91% έναντι του δολαρίου (1,1357 δολ. ανά στερλίνα) και κατά 0,46% έναντι του ευρώ (0,8759 στερλίνα ανά ευρώ). 

Μάλιστα, η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα «βυθίζεται» στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών, καθώς οι φόβοι για ύφεση της βρετανικής οικονομίας επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των traders.  

Διαβάστε επίσης

Η Λίτσα η… Ζωίτσα, ο Παπαλέκας και ο Καρποδίνης, ο Τούρκος επενδυτής και η Fraport 

Restart για το ελληνικό Χρηματιστήριο – Το σχέδιο για IPOs, αύξηση διασποράς και «φρέσκα» κεφάλαια 

Ο πλούτος της οικογένειας Μασκ – Πόση περιουσία έχει ο καθένας

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts