ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο εργαλείο για τη στήριξη των ομολόγων ανακοίνωσε η ΕΚΤ – Υποχωρούν οι αποδόσεις

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – Τι αποφασίστηκε για τα ομόλογα του Νότου

Τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου για την αντιμετώπιση του sell off στα κρατικά ομόλογα του Νότου ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως.

Η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12.00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τρεις ώρες. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε μετά το sell off της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του οποίου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σκαρφάλωσε άνω του 4% για πρώτη φορά από το 2014.   

«Ο πληθωρισμός κάνει τη διαφορά αυτή τη φορά. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να “ρίξει” χρήματα, καθώς η νομισματική σύσφιγξη και τα υψηλότερα επιτόκια είναι πράγματι αναγκαία» τονίζει στο Bloomberg o Christoph Rieger, αναλυτής της Commerzbank 

Οι επενδυτές, μέχρι στιγμής, εμφανίζονται δύσπιστοι στο πώς η ΕΚΤ θα καταφέρει να αυξήσει το κόστος χρήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό – ρεκόρ (8,1% τον Μάιο), διατηρώντας παράλληλα τις αποδόσεις των ευάλωτων χωρών σε νορμάλ επίπεδα.  

Μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% στο 1,5%) σήμερα το βράδυ, είναι πιθανό να αυξήσει τις περαιτέρω πιέσεις στην Ευρωζώνη. 

Ήδη, πάντως, οι σχετικές πληροφορίες έχουν προκαλέσει εν μέρει «ανακούφιση», με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να περιορίζεται κατά 38 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,27%. Χθες, πάντως, είχε σκαρφαλώσει ακόμη και άνω του 4,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2017. 

Αποκλιμάκωση εμφανίζουν και τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών του Νότου, με το 10ετές της Ιταλίας να μειώνεται κατά 14 μονάδες βάσης (4,07%), της Ισπανίας κατά 5 μονάδες βάσης (3,03%), της Γαλλίας κατά 4 μονάδες βάσης (2,32%), της Κύπρου κατά 3 μονάδες βάσης (3,48%) και της Πορτογαλίας κατά 9 μονάδες βάσης (3,01%). 

Υπενθυμίζεται ότι η καταιγίδα στα ομόλογα ξεκίνησε μόλις η ΕΚΤ προανήγγειλε τον τερματισμό της πολυετούς νομισματικής χαλάρωσης και της οκταετούς περιόδου των αρνητικών επιτοκίων, κάνοντας λόγο για έναν βιώσιμο κύκλο αυξήσεων από τον Ιούλιο και μετέπειτα. Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αύξησης των 50 μονάδων βάσεων τον Σεπτέμβριο. 

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα σε λίγο…

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts