
Νέο τουριστικό φόρο σχεδιάζει η Κροατία | Στόχος να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την τουριστική “έκρηξη”
Μετά την ένταξή της στο ευρώ και τη ζώνη Σένγκεν, στις αρχές του έτους, η Κροατία βιώνει “έκρηξη” τουριστών. Ωστόσο, η αυξανόμενη δημοτικότητά της έχει αρχίσει να προκαλεί “πονοκέφαλο” στους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η κροατική κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή τουριστικού φόρου, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα… απόνερα.
Η Κροατία έχει ζήτηση ως ταξιδιωτικός προορισμός: φέτος, η τουριστική βιομηχανία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να ξεπεράσει τα νούμερα της προηγούμενης χρονιάς ρεκόρ, του 2019.
“Η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν και στο ευρώ θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στον κροατικό τουρισμό. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου το 80% των διανυκτερεύσεων στην Κροατία προέρχονται από τη ζώνη Σένγκεν και σχεδόν το 60% από την Ευρωζώνη”, λέει το υπουργείο Τουρισμού της χώρας.
Ωστόσο, η αυξανόμενη δημοτικότητα της χώρας έχει ένα μειονέκτημα: Οι αρνητικές συνέπειες του μαζικού τουρισμού είναι αναπόφευκτες.
Όπως είπε η Dunja Mickov της Zelena Istra στην Deutsche Welle, ο μαζικός τουρισμός μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε απώλεια βιοποικιλότητας και ατμοσφαιρική ρύπανση.
Για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου του υπερτουρισμού, η κροατική κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα έναν ολοκληρωμένο νόμο για τον τουρισμό, ο οποίος υποτίθεται ότι θα ελέγχει την ανάπτυξη με βάση αντικειμενικά δεδομένα, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού.
Μεταξύ άλλων μέτρων, σχεδιάζεται η επιβολή φόρου στους παραθεριστές, τα έσοδα από τον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του περιβάλλοντος. Ωστόσο, ο φόρος θα εισαχθεί μόνο σε περιοχές που υποφέρουν από τις αρνητικές επιπτώσεις της “έκρηξης” των παραθεριστών και δεν αναμένεται να εισαχθεί πριν από το 2025.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη και την προ-πανδημική περίοδο, υπήρξε αύξηση της τουριστικής κίνησης το πρώτο εξάμηνο του 2023 στην Κροατία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Τουρισμού. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται εν μέρει στα city breaks και τον τουρισμό του Σαββατοκύριακου, τα οποία ενισχύθηκαν από την ευκολότερη μετακίνηση από άλλες χώρες Σένγκεν.
Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός έχει συνεισφέρει έως και 20% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κροατίας και έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό οικονομικό παράγοντα, ιδίως στις παράκτιες περιοχές.
The post Νέο τουριστικό φόρο σχεδιάζει η Κροατία | Στόχος να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την τουριστική “έκρηξη” appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.
ΠΗΓΗ money-tourism.gr