ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκη Γουλιμή: Η Ελληνίδα της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ – Πώς μπήκε στο πιο ελίτ κλαμπ του κόσμου

Λένε πως τα παιδιά πολύ πετυχημένων ανθρώπων, ή πολύ ισχυρών προσωπικοτήτων, συνήθως είναι καταδικασμένα να ζουν στη σκιά των γονέων τους. Εάν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο ισχύει, τότε η Νίκη Γουλιμή αποτελεί την εξαίρεση. Σε… ζηλευτά νεαρή ηλικία, δεν έχει καταφέρει “μόνο” να δημιουργήσει μια από τις πιο πετυχημένες startup του πλανήτη, να έχει τραβήξει επάνω της το ενδιαφέρον των επενδυτών, να έχει κάνει μια επιτυχημένη καριέρα. Σήμερα, αποτελεί τη (μοναδική) Ελληνίδα που συμμετέχει στο πιο κλειστό, το πιο πριβέ, το πιο ελίτ κλαμπ του πλανήτη: Στην 69η Σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ

Ανάμεσα στους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη ισχύ και τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Πρώην και νυν αρχηγοί κρατών, επικεφαλής οργανισμών, στελέχη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της γης. Εκεί βρίσκεται η Νίκη Γουλιμή, μαζί με δύο ακόμα Έλληνες, τον πρόεδρο του Ομίλου Τιτάν και του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον CEO της Aegean, Ευτύχη Βασιλάκη.

Διόλου άσχημα, ακόμα και αν πρόκειται για μια γυναίκα που είχε πολύ υψηλά στάνταρ να ξεπεράσει. Λογικό, όταν πρόκειται για την κόρη της διακεκριμένης επιστήμονα υπολογιστών και καθηγήτρια του Imperial College, Σοφίας Χλόης Δροσοπούλου και την εγγονή μίας από τις σπουδαιότερες δημιουργούς ιστορικών μυθιστορημάτων και πρωτοπόρους συγγραφείς αστυνομικών διηγημάτων. Της Αθηνάς Κακούρη, η οποία, παρεμπιπτόντως, την επόμενη εβδομάδα αναγορεύεται σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η «χρυσή» ιδέα

Η Νίκη Γουλιμή γεννήθηκε στην Αγγλία. Όταν ήταν μικρή, ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός επειδή της αρέσει να έχει την προσοχή στραμμένη επάνω της. Η ζωή ωστόσο, την οδήγησε στο Κέμπριτζ, όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Αγγλική Φιλολογία. Τότε έπιασε και την πρώτη της δουλειά, στον χώρο της λιανικής τραπεζικής, ως σύμβουλος στη Bain & Company. Μεταπήδησε στο Υπουργείο Γεωργίας της Αιθιοπίας, στον τομέα της πρόσβασης των μικροκτηματιών σε πιστοληπτικές υπηρεσίες, καθώς και σε μια ΜΚΟ στην Ουγκάντα.
Αυτό που θα άλλαζε τη ζωή της, ωστόσο, ήταν όταν έφυγε για μεταπτυχιακό, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν από τις ελάχιστες φοιτήτριες που δεν είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για startup. Την ενδιέφερε η γεωργία, ένας κλάδος με τον οποίο το έχει… απωθημένο να ασχοληθεί στο μέλλον, στην Ελλάδα.

Εκεί, λοιπόν, στο Στάνφορντ, ήταν όταν, το 2015, είχαν την ιδέα, με δύο συμφοιτητές της, να ιδρύσουν μια fintech startup. Το όνομα που της έδωσαν, ήταν Nova Credit. Ήταν το πρώτο διασυνοριακό γραφείο πίστωσης στην ανθρώπινη ιστορία.

Η ιδέα που είχαν συλλάβει, ήταν αληθινά καινοτόμα: Και ήρθε όταν η Νίκη Γουλίμη έφτασε στις ΗΠΑ και επιχείρησε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα. Ο ιδιοκτήτης της ζήτησε προκαταβολή έξι ενοικίων, επειδή δεν είχε ιστορικό πίστωσης στη χώρα. Και, αμέσως μετά, όταν επιχείρησε να πάρει ένα δάνειο για τις σπουδές της, διαπίστωσε ότι, για τον ίδιο λόγο, μπορούσε να πάρει, αλλά με… διαστημικά επιτόκια.

Η Νίκη Γουλιμή κατάλαβε ότι το πρόβλημα αυτό, δεν αφορούσε μόνο τους φοιτητές στις ΗΠΑ. Ήταν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορούσε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι μεταναστεύουν. Όταν φτάνουν στη νέα τους πατρίδα, οι μετανάστες, μιας και δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα το πιστωτικό ιστορικό τους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα βασικότερα: Την ενοικίαση ενός διαμερίσματος, του ανοίγματος ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνει ο μισθός τους, στην αγορά ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου, την αγορά ενός αυτοκινήτου.

Η Nova Credit ανέλαβε να λύσει λοιπόν αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Να δημιουργήσει ένα “πιστωτικό διαβατήριο”, που θα ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τη φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα όσων μεταβαίνουν στις ΗΠΑ, απ’ όπου και αν προέρχονται. Και θα διευκολύνει την πρόσβαση μεταναστών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η εξέλιξη, από εκεί και πέρα, ήρθε ραγδαία. Εξασφάλισε τη συνεργασία με την American Express και άρχισε να μπαίνει στο “ραντάρ” των επενδυτών. Συγκέντρωσε με μεγάλη ευκολία περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως η General Catalyst, η Kleiner Perkins, η Index Ventures, η Y Combinator και πολλοί άλλοι.

Στο παλμαρέ των συνεργασιών της Nova Credit , προστέθηκαν και άλλοι κολοσσοί, πλην της American Express, όπως η HSBC και η Verizon που έδειξαν ενδιαφέρον να εξυπηρετήσουν μετανάστες. Το 2019, όταν η Nova Credit εντάχθηκε στο δίκτυο Endeavor, η Νίκη Γουλιμή ονομάστηκε ως μία από τις «100 γυναίκες που χτίζουν τις πιο καινοτόμες και φιλόδοξες επιχειρήσεις της Αμερικής». Έναν χρόνο αργότερα, αναδείχθηκε «Top Woman in Fintech 2020» LendIt. Έχοντας βοηθήσει χιλιάδες μετανάστες στις ΗΠΑ, η φήμη της είχε ήδη ταξιδέψει έξω από τα σύνορα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα των παγκόσμιων πιστωτικών γραφείων και των τραπεζικών συναλλαγών, η Nova Credit μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βοηθά τους δανειστές και τις επιχειρήσεις να δουν τους δανειολήπτες υπό νέο πρίσμα, ξεκλειδώνοντας την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για εκατομμύρια νέους ανθρώπους.

Η Nova Credit, η οποία σήμερα συνδέει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αμερικής με πιστωτικά γραφεία παγκοσμίως, συνεργάζεται με τις τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες, τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, τα κορυφαία πιστωτικά γραφεία παγκοσμίως (Experian, Equifax, Transunion, CRIF, Creditinfo, etc.) και μία μεγάλη γκάμα από εκπροσώπους του fintech και των πιστωτικών ενώσεων.
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία που μεταφράζει τα διεθνή πιστωτικά δεδομένα σε ένα τοπικό ισοδύναμο σκορ, εξυπηρετεί, τουλάχιστον ως σήμερα, άτομα που προέρχονται από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ινδία, την Κένυα, το Μεξικό, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Νίκη Γουλιμή συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο δύο ακόμη εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας: Hellas Direct και Cardless. Έχει επενδύσει και συμβουλεύει περισσότερες από 30 εταιρείες fintech, συμπεριλαμβανομένων Anchorage Digital, Cardless, Clara Card, Finley CMS, Nala, Portify, Robinhood.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Σήμερα, λοιπόν, βρίσκεται στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, ανάμεσα στην ελίτ των ελίτ. Στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, η οποία αποτελεί και τη… λατρεία των συνωμοσιολόγων, λόγω της υποχρέωσης όσων μετέχουν σε αυτή, να μην αποκαλύψουν ποτέ τι έχει ειπωθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων.

Ανάμεσα στις 130 προσωπικότητες από 23 χώρες που μετέχουν μαζί με την Ελληνίδα επιχειρηματία, είναι -φυσικά – ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ (μέσω διαδικτυακής ομιλίας), η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα , η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν όπως και ηγετικά στελέχη από τον χώρο της οικονομίας, της επιστήμης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Επιπλέον, κορυφαίες μορφές του παγκόσμιου επιχειρείν και της τεχνολογίας , όπως ο επικεφαλής της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, o CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο ιδρυτής της Thiel Capital και μεγαλοεπενδυτής, Πίτερ Τιλ, αλλά και ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Τζον Γουάλντρον.

Τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη είναι: ο πόλεμος στην Ουκρανία, το τραπεζικό σύστημα, η Κίνα, η ενεργειακή μετάβαση, η πορεία της Ευρώπης, το φορολογικό σύστημα, η Ινδία, η βιομηχανική πολιτική, το διεθνές εμπόριο, αλλά και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το κεντρικό θέμα στη «ατζέντα» θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη με καλεσμένο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του «OpenAI», δημιουργό του ChatGPT, Σαμ Άλτμαν.
Διαβάστε ακόμη

5 εντυπωσιακές βίλες προς ενοικίαση στο Μεγανήσι – Ονειρεμένες κατοικίες στον μικρό παράδεισο του Ιονίου 

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Η ασυμβίβαστη γαλαζοαίματη αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε 81 – Αυτή είναι η ζωή της 

Φορολογία: Τα πέντε κρίσιμα «μέτωπα» που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση 

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts