ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να τελειώνουμε με τα εμβόλια

Να συμφωνήσουμε σε μερικές βασικές διαπιστώσεις για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω απευθυνόμενοι στην αναγκαία λογική που συνήθως κυριαρχεί προκειμένου να προχωρήσουν οι άνθρωποι αλλά και οι κοινωνίες σε ορθές αποφάσεις. Το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν να μην είχε (καν) εμφανιστεί ο COVID-19 και να μην είχαν χαθεί ζωές, δουλειές και περιουσίες, αλλά αυτό δεν ορίζεται από εμάς, ούτε από τους ισχυρούς του κόσμου αν αποκλείσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας

Το επόμενο πιο καλό θα ήταν τα εμβόλια που βρέθηκαν να είχαν μηδενικό κίνδυνο για όλους (και βέβαια έχουν πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά επιπλοκών), αλλά και την ιδιότητα να προστατεύουν πλήρως όσους τα έκαναν από το να κολλήσουν τον ιό. Ούτε αυτό συμβαίνει, όμως, καθώς προστατεύουν από τη νόσηση περίπου κατά 50%-60% ειδικά τους πρώτους μήνες, αλλά όχι ολοκληρωτικά. Αυτό που αποδεδειγμένα συμβαίνει είναι ότι το 90% όσων καταλήγουν σήμερα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και μερικοί απ’ αυτούς μάλιστα πεθαίνουν από τον ιό.

Τούτο απλά σημαίνει ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας στέλνει στο νοσοκομείο (ή και στον θάνατο) κατά 90% τους ανεμβολίαστους, αλλά δυστυχώς δεν τελειώνει το θέμα μας εδώ, αφού η μεταδοτικότητα της ασθένειας είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη από αυτούς που δεν το έχουν κάνει σε όσους το έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και αυτοί που έπραξαν το καθήκον τους προς την κοινωνία (πλην της ατομικής τους προστασίας).

Επειδή λοιπόν -με απλά λόγια- μαζί με τους αρνητές κολλάνε και οι εμβολιασμένοι και επειδή, όπως και να το δεις, προέχει η δημόσια υγεία, αλλά και το «δικαίωμα» να μην κινδυνεύει η ζωή σου χωρίς να ευθύνεσαι, το εμβόλιο θα πρέπει να καταστεί παντού υποχρεωτικό, σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Αυτό αρχίζει να εφαρμόζεται παντού σε όλο τον κόσμο, μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα, και θα κορυφωθεί μέσα στον χειμώνα όπου οι συνθήκες θα γίνουν πιο δύσκολες.

Πέραν του ηθικού ζητήματος, όμως, υπάρχει και το οικονομικό, το οποίο η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατέψει εξίσου για λογαριασμό όλων των πολιτών της. Τι πρόκειται να συμβεί αν οι ανεμβολίαστοι κολλήσουν τους πάντες και μπλοκάρουν οι Εντατικές; Μα τι άλλο από ένα ακόμα lockdown, αφού δικαίως πια θα τεθεί ζήτημα για ένα κράτος και μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να περιθάλψει τους πολίτες. Περιττό να τονιστεί ότι ένα νέο lockdown απλά θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία και βέβαια στην κοινωνία που δεν το αντέχει άλλο.

Οσοι λοιπόν είναι υπέρ των «ατομικών δικαιωμάτων» και της ελεύθερης επιλογής να εμβολιαστούν ή όχι μπορούν να το πράξουν, αλλά να μη βλάπτουν τους υπόλοιπους οι οποίοι είναι και η πλειοψηφία. Στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί 6 εκατομμύρια πολίτες, περίπου άλλο 1,8 εκατομμύρια είναι οι ανήλικοι και ένα ακόμη εκατομμύριο βρίσκεται σε στάδιο (6 μήνες) μετά τη νόσησή του, άρα δεν χρειάζεται εμβολιασμό. Αρα συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι αυτοί που δεν αρνούνται το εμβόλιο, όπως κι αν το μετρήσεις.

Οι υπόλοιποι ας κλειστούν στα σπίτια τους ή ας κυκλοφορούν με μάσκες σε ανοιχτούς χώρους γνωρίζοντας βέβαια ότι πάντοτε μπορεί να γίνουν πολύ πιο εύκολα μεταδότες ενός ιού που σκοτώνει μερικές χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα.

Στην υπόθεση αυτή δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να μην πάρουν θέση όλες και ξεκάθαρα και πλήρως συντεταγμένα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που το κάνει ανοιχτά πλέον (κλείνει το μάτι στους αρνητές), ούτε και το ΠΑΣΟΚ που το κάνει πιο καλυμμένα κατηγορώντας την κυβέρνηση για αποτυχία επειδή επέβαλε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους υγειονομικούς.

Θεωρώ ότι η περίοδος της πειθούς βαίνει προς το τέλος της, το συζητάμε από τον Ιανουάριο, έχουν εμβολιαστεί 6 εκατομμύρια Ελληνες και οι σοβαρές επιπλοκές… μετριούνται στα δέκα δάχτυλα, ήρθε η ώρα να επιβληθεί το μέτρο παντού. Ειδικά σε όσους υπηρετούν στο Δημόσιο και έρχονται υποχρεωτικά σε επαφή με πολίτες. Το αντίθετο ενέχει ευθύνες για την κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης το επιζητεί.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts