ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν η Κίνα

Στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν εν είδει «αυστηρής προειδοποίησης» πραγματοποιεί η Κίνα, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, μετά την οργισμένη διαμαρτυρία της για τον ενδιάμεσο σταθμό που έκανε στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της νήσου, ο Γουίλιαμ Λάι.

«Η διοίκηση ανατολικού θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού άρχισε σήμερα Σάββατο κοινές αεροπορικές και θαλάσσιες περιπολίες και στρατιωτικής ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας γύρω από τη νήσο της Ταϊβάν», προκειμένου να δοκιμαστούν οι δυνατότητες των πλοίων και των αεροσκαφών της Κίνας να «πάρουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των υδάτων», ανέφερε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο κ. Λάι, που θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος πρόεδρος της Ταϊβάν ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου, επέστρεψε από τις ΗΠΑ την Παρασκευή. Επισήμως έκανε απλά «ενδιάμεσους σταθμούς» στη χώρα αυτή όταν ταξίδεψε προς και από την Παραγουάη, όπου πήγε για την ορκωμοσία του νέου προέδρου Σαντιάγο Πένια, ωστόσο εκφώνησε ομιλίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού στρατού, τα γυμνάσια, που αναμένονταν από αρκετούς τόσο στην Ταϊπέι όσο και στην Ουάσιγκτον, αποτελούν «σοβαρή προειδοποίηση στις αυτονομιστικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και σε συνέργεια με εξωτερικές δυνάμεις προχωρούν σε προκλήσεις».

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας. Η σημερινή κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει την κινεζική θέση.

Η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος προμηθευτής όπλων της Ταϊπέι και η βασική προστάτιδα δύναμη της νήσου, παρότι επισήμως δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με αυτήν, αλλά με το Πεκίνο, όπως οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

Τον Απρίλιο, οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας είχαν επίσης διεξαγάγει γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν όταν η απερχόμενη πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν επέστρεψε από την Καλιφόρνια, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια του «ενδιάμεσου σταθμού» της έπειτα από επίσκεψή της στην κεντρική Αμερική.

The post Ξεκίνησε τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν η Κίνα first appeared on Times News.

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts