ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασε το φάσμα του 2019 στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις η Αθήνα το γ’ 3μηνο | Ευρωπαϊκή πρωτιά για την ελληνική πρωτεύουσα

Στην πρώτη θέση στη δεκάδα των ευρωπαϊκών πόλεων που κατάφεραν να ανακάμψουν όσον αφορά τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα προ-πανδημικά επίπεδα, το τρίτο τρίμηνο του 2023, κατατάσσεται η Αθήνα, με την ελληνική πρωτεύουσα να διατηρεί τη δυναμική της και το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Αυτό προκύπτει στην τελευταία έκθεση της CityDNA, η οποία βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων της ForwardKeys, σύμφωνα με τα οποία, η Αθήνα είχε τα “ηνία” στην κατάταξη με τις πόλεις που οι διεθνείς τουριστικές τους αφίξεις ανέκαμψαν στα προ-πανδημικά επίπεδα, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας αύξηση 6%, σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, η ελληνική πρωτεύουσα ήταν η μόνη πόλη στην κατάταξη που σημείωσε τέτοια αύξηση, αφού η αμέσως επόμενη, η Λισαβόνα, δεν παρουσίασε καμία μεταβολή όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ενώ, όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις της κατάταξης -Μαδρίτη, Μιλάνο, Κωνσταντινούπολη, Δουβλίνο, Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι και Ζυρίχη- εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο.

Όσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι κορυφαίοι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης προσεγγίζουν τα προ-πανδημικά επίπεδα, με τη Λισαβόνα να περνάει στην πρώτη θέση, αφήνοντας την Αθήνα στη δεύτερη και με τις δύο, εντούτοις, πόλεις να παρουσιάζουν άνοδο 13% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο, περυσινό, χρονικό διάστημα.

Η Μαδρίτη διατηρεί τη θέση της στο νούμερο τρία του Top, σημειώνοντας αύξηση 9% στις διεθνείς αφίξεις, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ ανοδική πορεία σημειώνουν η Κωνσταντινούπολη και το Μιλάνο, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της σχετικής κατάταξης, σημειώνοντας αύξηση 4% και 2%, αντίστοιχα στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις.

Από την άλλη, αρνητικό πρόσημο εμφανίζει η επόμενη πεντάδα των πόλεων, με το Λονδίνο (-2%), το Δουβλίνο (-2%) και τη Ρώμη (-3%)  να αναμένεται, ωστόσο, να φθάσουν περίπου στα προ-πανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις αφίξεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ μεγαλύτερη είναι η μείωση για το Παρίσι (-6%) και τη Βαρκελώνη (-11%).

“Οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης αναμένεται να συνεχίσουν να ηγούνται στην υψηλότερη θέση της κατάταξης ως προς την ανάκαμψη”, αναφέρεται στην έκθεση.

“Η προσφορά θέσεων για διεθνή ταξίδια στην Ευρώπη έφτασε σχεδόν στα προ της πανδημίας επίπεδα κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου και βρίσκεται σε ανοδική τάση ενόψει του 4ου τριμήνου -ένα απαραίτητο κίνητρο για να απογειωθούν και πάλι τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη”, λέει ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος του τμήματος Insights της ForwardKeys.

“Αυτή η αύξηση της αεροπορικής προσφοράς καλύπτεται, μέχρι στιγμής, από μια συνεχή αύξηση της ζήτησης, η οποία αναμένουμε ότι θα ωθήσει πολλούς προορισμούς στα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ ο συνολικός όγκος θα συνεχίσει την ανάκαμψή του προς το 2024”, προσθέτει ο κ. Ponti.

Η εξερχόμενη αγορά της Ισπανίας ανακάμπτει με ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Συγκεκριμένα, οι αναχωρήσεις προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κατά 6% υψηλότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Επιπλέον, τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων παρουσιάζουν επίσης σημάδια ανάκαμψης, με τις κρατήσεις να βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, σε προ-πανδημικά επίπεδα.

The post Ξεπέρασε το φάσμα του 2019 στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις η Αθήνα το γ’ 3μηνο | Ευρωπαϊκή πρωτιά για την ελληνική πρωτεύουσα appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts