ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο μεγάλος αριθμός παιδιών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν είναι ανεπίτρεπτος

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τον αριθμό των παιδιών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και κάλεσε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Την περασμένη εβδομάδα, 19 παιδιά Παλαιστινίων σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας σε 37 τον αριθμό των θανάτων από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Δεκαεπτά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στη Γάζα από τις 5 έως τις 7 Αυγούστου και άλλα δύο σκοτώθηκαν στις 9 Αυγούστου κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Διόρθωσε… την ώρα της επίθεσης – «Εγινε πριν την έναρξη της εκεχειρίας»

Ανεπίτρεπτος αριθμός

«Ο μεγάλος αριθμός παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν φέτος είναι ανεπίτρεπτος», είπε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Στις 5 Αυγούστου, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μια «προληπτική» -όπως τη χαρακτήρισε- επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισλαμικού Τζιχάντ κατά την οποία σκοτώθηκαν οι κύριοι στρατιωτικοί ηγέτες αυτής της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα, καθώς και αρκετοί μαχητές της.

«Το κόστος από τις απώλειες αμάχων κατά την τελευταία κλιμάκωση στη Γάζα, από τις 5 έως τις 7 Αυγούστου, ήταν βαρύ», σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι υπηρεσίες της Μπατσελέτ κατάφεραν να επαληθεύσουν ότι μεταξύ των 48 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν, υπήρχαν τουλάχιστον 22 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά και 4 γυναίκες.

Άμαχοι τα δύο τρίτα των τραυματιών

Από τους 360 Παλαιστίνιους που αναφέρθηκαν ως τραυματίες, σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων 151 παιδιά, 58 γυναίκες και 19 ηλικιωμένοι.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Ισλαμικό Τζιχάντ προς την ισραηλινή επικράτεια, αλλά από λάθος έπεσαν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, ορισμένοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν περιουσίες που ανήκαν προφανώς σε αμάχους.

«Τέτοιες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν», είπε η Μπατσελέτ.

Η ίδια κατηγόρησε επίσης παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ότι εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες σε ‘τυφλές’ επιθέσεις, προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων και καταστρέφοντας περιουσίες πολιτών στο Ισραήλ και στη Γάζα.

Έρευνες

Η Ύπατη Αρμοστής ζήτησε άμεσες, ανεξάρτητες, αμερόληπτες, ενδελεχείς και διαφανείς έρευνες για όλα τα περιστατικά όπου σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν άνθρωποι.

«Μια σχεδόν πλήρης έλλειψη λογοδοσίας παραμένει (…) είτε πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη στις εχθροπραξίες στη Γάζα, είτε για επαναλαμβανόμενες ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη , συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», συμπλήρωσε η Μπατσελέτ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΗΓΗ in.gr