ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικολογικές νότες: «Ορχήστρες της Αλλαγής» για την προστασία του κλίματος

Η Κρατική Φιλαρμονική της Νυρεμβέργης ανήκει ανάμεσα στις πρώτες ορχήστρες που στηρίζουν την πρωτοβουλία, και μάλιστα έχει επεκτείνει τη δέσμευσή της για κλιματική ουδετερότητα και σε άλλους κλάδους του κρατικού θεάτρου

Τι σχέση έχει η ορχηστρική δραστηριότητα με το κλίμα; Όταν οι μουσικοί μιας ορχήστρας προσφέρουν την τέχνη τους στο κοινό στις αίθουσες συναυλιών, δεν εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα. Και όμως, οι ορχήστρες αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα. Γιατί; Διότι πολλά μουσικά σύνολα στις τουρνέ τους ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν πχ. το αεροπλάνο. Μια στη Ν. Υόρκη, μια στο Τόκιο, μια στο Βερολίνο… Οι μουσικοί μεταφέρουν μαζί τους και τα όργανα που παίζουν. Αλλά και για τις πρόβες πολλοί χρειάζεται να ταξιδέψουν από όπου κι αν βρίσκονται. Εκτός αυτού θα πρέπει να προστεθούν και οι τόνοι χαρτιού για προγράμματα, νότες, σχέδια για τις πρόβες. Υπάρχει και το λειτουργικό κομμάτι ενός χώρου συναυλιών, που καταβροχθίζει πολλή ενέργεια. Προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ενεργά για την προστασία του κλίματος, από το καλοκαίρι του 2020 ορισμένοι μουσικοί δημιούργησαν τη λεγόμενη πρωτοβουλία “Ορχήστρες της Αλλαγής”, που έχει βρει απήχηση.

Να γίνουν μουσικοί, θέατρα και ορχήστρες φιλικά προ το περιβάλλον

Στόχος από τη μια να προσαρμόσουν οι ίδιοι τη συμπεριφορά τους κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, και από την άλλη να δώσουν συναυλίες για το κλίμα, για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να συγκεντρώσουν χορηγίες για πρότζεκτ για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.  “Εκείνο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μην αντιμετωπίζεται με φόβο αυτό το θέμα, γιατί εμείς βλέπουμε την προστασία του κλίματος ως καλλιτεχνική έμπνευση για την ορχήστρα, αλλά και για το κοινό μας” εξηγεί ο Ούλριχ Χάιντερ, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας, που παίζει στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου.

Στο μεταξύ, καλλιτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και μέλη από περίπου 30 γερμανικές ορχήστρες έχουν γίνει μέλη. Η Κρατική Φιλαρμονική της Νυρεμβέργης ανήκει ανάμεσα στις πρώτες ορχήστρες που στηρίζουν την πρωτοβουλία, και μάλιστα έχει επεκτείνει τη δέσμευσή της για κλιματική ουδετερότητα και σε άλλους κλάδους του κρατικού θεάτρου. “Οι διαδικασίες σε όλους τους τομείς έπρεπε να τεθούν υπό αμφισβήτηση και να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές από πλευράς πόρων” λέει η μουσικός Βερόνικα Τσούκερ. Από αυτήν την οπτική γωνία η Τσούκερ και ο συνάδελφός της Μάρτιν Μέλερ θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στη γερμανική πολιτιστική σκηνή. “Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μεμονωμένες πρωτοβουλίες ανάμεσα στους εργαζόμενους” επισημαίνει ο κλαρινετίστας Μέλερ. “Θα ήταν ωραίο, εάν και οι θεσμοί συμμετείχαν το ίδιο ενεργά σε αυτήν τη διαδικασία. Για παράδειγμα, προς το παρόν υπάρχουν μόνο δύο όπερες στη Γερμανία που διαθέτουν εντεταλμένο για θέματα βιωσιμότητας”.

Στην Αυστρία, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης εξισορροπεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που εκπέμπονται σε τουρνέ και σε συναυλίες κατόπιν προσκλήσεων, όταν οι μουσικοί πετούν ή μεταφέρουν τα όργανά τους για παράδειγμα με φορτηγό. “Αλλά δεν αρκεί, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες κοινές ενέργειες σε όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους” πιστεύει η εκπρόσωπος Γιούλια Μπρίγκεμαν.  Στη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας υπάρχει η λεγόμενη Ομάδα Εργασίας για το Κλίμα (Klima-AG), αλλά και πολλές άλλες κοινές προσπάθειες προκειμένου να γίνει κάτι για το περιβάλλον. Για παράδειγμα τα σχέδια για τις πρόβες και ο προγραμματισμός στέλνεται μόνο ηλεκτρονικά και δεν τυπώνεται σε χαρτί. Στις τουρνέ γίνεται προσπάθεια μεταξύ άλλων να επιλέγεται γεωγραφικά ο προορισμός του ταξιδιού, έτσι ώστε να συντομεύονται ή να μειώνονται οι αποστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα: DW

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts