ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Βρετανοί «ξεδίνουν» με χριστουγεννιάτικες αγορές – «Εκρηξη» των online πωλήσεων

Σημαντική αύξηση φαίνεται πως σημειώνουν οι πωλήσεις του λιανικού εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο – με τις διαδικτυακές αγορές να σημειώνουν αύξηση 45% – ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου η οποία φέτος λόγω της πανδημίας και των lockdown έχει ξεκινήσει νωρίτερα

Οι πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με το λιανεμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν τον Οκτώβριο για έκτο συνεχή μήνα, ενισχύοντας τη ζήτηση κυρίως σε είδη οικιακής χρήσης και πολυκαταστήματα.

Το γραφείο εθνικής στατιστικής αναφέρει πως σύμφωνα με τις εκθέσεις επιχειρήσεων η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους καταναλωτές οι οποίοι ξεκίνησαν νωρίτερα τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της ανησυχίας των πολιτών σχετικά το lockdown αλλά και το κλείσιμο καταστημάτων.

Τον Οκτώβριο, και ενώ ειδικοί ανέμεναν μείωση της τάξεως του 0,3%, ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε φυσικά και διαδικτυακά καταστήματα αυξήθηκε κατά 1,2% από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Οι περισσότεροι τομείς λιανικής έχουν πλέον ανακάμψει φτάνοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την έναρξη της πανδημίας, εκτός από τα είδη ένδυσης και τα καύσιμα. Οι διαδικτυακές αγορές, έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μάλιστα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 45%. 

Υπάρχουν όμως αρκετοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη ζήτηση των καταναλωτών. Η αισιοδοξία των νοικοκυριών φαίνεται να παραμένει συγκρατημένη πριν από την περίοδο των διακοπών – την πιο σημαντική περίοδο για τους καταστηματάρχες, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έκθεση της GfK η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η αλυσίδα παντοπωλείων J Sainsbury Plc δήλωσε ότι κλείνει 420 καταστήματα και ξεκινά να εφαρμόζει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης θέσεων εργασίας για την επίτευξη της κερδοφορίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησε να αυξήσει τα κίνητρα αυτόν τον μήνα εν αναμονή της ύφεσης του τέταρτου τριμήνου. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι το μέλλον είναι ιδιαίτερα αβέβαιο τόσο λόγω της πανδημίας όσο και της αποχώρησης  Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: 

– Thyssenkrupp: Κόβει 11.000 θέσεις εργασίας – Εξετάζεται κρατική διάσωση €5 δισ.

– ΗΠΑ: Αναπάντεχη άνοδος στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

– Apple: Μειώνει στο μισό τις χρεώσεις των εφαρμογών στο App Store

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts