ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βροχές του Ιουλίου «έπνιξαν» το λιανικό εμπόριο στη Βρετανία – Υποχώρησε 1,2% (γράφημα)

Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, καθώς ο δροσερός και βροχερός καιρός κράτησε τον κόσμο μακριά από τα καταστήματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε φυσικά καταστήματα και διαδίκτυο μειώθηκε κατά 1,2% τον περασμένο μήνα ύστερα από αύξηση 0,6% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μείωση 0,6% σε μηνιαία βάση.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες που οι πωλήσεις είναι κατώτερες από τις προσοκίες και ενδεχομένως να είναι ένα σήμα ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να λυγίζουν υπό το βάρος της εκτίναξης των τιμών και των επιτοκίων. Η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση της  οικονομίας προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, προκαλώντας απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο.

«Ήταν ένας ιδιαίτερα κακός μήνας για τα σούπερ μάρκετ, καθώς οι καλοκαιρινές βροχές σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ζωής σήμαινε υποτονικές πωλήσεις τόσο για τα είδη ένδυσης όσο και για τα τρόφιμα», δήλωσε η Χέδερ Μπόβιλ, αναπληρώτρια διευθύντρια ερευνών και οικονομικών δεικτών στο ONS. «Οι πωλήσεις σε πολυκαταστήματα και στον κλάδο των οικιακών ειδών μειώθηκαν επίσης σημαντικά».

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,2720 μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων με  το βρετανικό νόμισμα να καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ομάδα των 10.

Ενώ ο όγκος των πωλήσεων έχει μειωθεί, η αξία των αγαθών έχει εκτοξευθεί από την έναρξη της κρίσης ακρίβειας το 2021, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα για να αγοράσουν λιγότερα.

Τα στοιχεία για το λιανικό εμπόριο ήρθαν σε αντίθεση με τις εκθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη, τους μισθούς και τον πληθωρισμό που ήταν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες την προηγούμενη εβδομάδα. Η Έλεν Ντίκινσον, διευθύνουσα σύμβουλος του British Retail Consortium, δήλωσε ότι οι πελάτες ξοδεύουν πιο συνετά και περιορίζουν τις μεγάλες αγορές, ιδίως σε υπολογιστές και έπιπλα. Οι πωλήσεις βιβλίων τα πήγαν καλύτερα.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικό υψηλό για τα ελληνικά Αirbnb τον Ιούλιο: +35% έναντι του 2019 (γραφήματα)

Η συμβολή των Βρονταδουσίων ναυτικών στην εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας (pics)

Ανέβηκε ο πληθωρισμός υπηρεσιών στην Ιαπωνία – Σε υψηλό 30 ετών (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts