ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες «κοκκινίζουν» τη Wall Street

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στην Ταϊβάν, η οποία αποτελεί τη νέα πηγή προστριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο παραμένουν και τα εταιρικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. 

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά περίπου 250 μονάδες ή κατά 0,74% και διαμορφώνεται στις 32.542 μονάδες. Κατά 0,5% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος κινείται στις 4.097 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, παράλληλα, χάνει 0,49% και περιορίζεται στις 12.308 μονάδες. 

Η σημερινή καθοδική κίνηση, η δεύτερη συνεχόμενη για τον Αύγουστο, επέρχεται ως συνέπεια της απρόσμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αφορμή το ταξίδι της Νάνσυ Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Ταϊβάν. Η Κίνα, η οποία θεωρεί ότι το ασιατικό νησί ανήκει στην επικράτειά της, προειδοποίησε με τη λήψη μέτρων σε περίπτωση που η επίσκεψη πράγματι συμβεί, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελεί ένα πρώτο βήμα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.  

Αυτή η κατάσταση, όπως είναι εύλογο, εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για μια ευρύτερη αναζωπύρωση του έντονου γεωπολιτικού (και όχι μόνο) ανταγωνισμού μεταξύ της Νο.1 και της Νο.2 οικονομίας του πλανήτη -σε συνέχεια μάλιστα, του ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, δηλαδή στην καρδιά της Ευρώπης.  

Γι’ αυτό τον λόγο, από το πρωί βλέπουμε ένα ευρύ κύμα ρευστοποιήσεων στις ασιατικές μετοχές και μια στροφή των επενδυτών σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως για παράδειγμα το ιαπωνικό γεν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί για 5η ημέρα και περιορίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών.   

Στο μεταξύ, οι traders συνεχίζουν να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί άκρως ανθεκτικά, πιστοποιώντας τις αντοχές των επιχειρήσεων στο τρέχον δυσμενές περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού, των αυξημένων επιτοκίων και των προβληματικών logistics. Σήμερα είναι η σειρά των Starbucks, PayPal και Advanced Micro Devices να ανακοινώσουν μεγέθη. 

Παρά το rebound του Ιουλίου, πάντως, οι αναλυτές εξακολουθούν να μην διαγράφουν το αρνητικό σενάριο, υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις είναι πιθανό να επανέλθουν στο προσκήνιο, ιδίως από τον Σεπτέμβριο και μετέπειτα, με το σενάριο της ύφεσης να είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο. 

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,41% και τις 435 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,51%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,18% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,75%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 κερδίζει οριακά 0,06%, ενώ στη Μαδρίτη o IBEX 35 διευρύνεται ελαφρώς κατά 0,17%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της BP ενισχύεται κατά σχεδόν 4% χάρη στα θετικά μεγέθη του β’ τριμήνου και την αύξηση του μερίσματος, ενώ η μετοχή της ολλανδικής OCI σημειώνει άνοδο κατά 6%, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα αισιόδοξα αποτελέσματα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Travis Perkins διολισθαίνει κατά 8% εξαιτίας των αδύναμων κερδών.  

Διαβάστε επίσης:

Ο Ντογιάκος, τα λεφτά του Yale και του Prinston στα κόκκινα δάνεια, οι Δανοί με τους Στασινόπουλους και το σχέδιο του Ολλανδού

Τρία γραφήματα δείχνουν την άνευ προηγουμένου κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ταϊβάν – Κίνα: Νέα πηγή ανησυχίας στις αγορές – Στα «καταφύγια» σπεύδουν οι επενδυτές

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts